economie

Nieuwe plannen Griekenland uitgelekt: dit staat er in

Door Tom Reijner - 10 juli 2015

Athene heeft donderdagavond nieuwe hervormingsvoorstellen gestuurd naar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Daarin lijkt de regering van premier Alexis Tsipras tegemoet te komen aan eisen van de geldschieters, iets waar eerder veel weerstand tegen bestond in Griekenland.

De plannen, die vlak voor het verstrijken van de zoveelste deadline in deze lange Griekse crisis werden verstuurd, zijn deels uitgelekt.

In elk geval is duidelijk dat Tsipras de belastingen wil verhogen, en wil korten op de pensioenen, in ruil voor noodsteun van ruim 53 miljard euro, melden Griekse media. Dat geleende geld moet Griekenland de komende drie jaar op de been houden. Dit staat er zoal in de plannen:

* Athene belooft om onder meer de btw-tarieven te verhogen voor de Griekse eilanden, waar elk jaar veel toeristen naartoe reizen.

* Verder gaat de belasting omhoog in restaurants en hotels, en verdwijnt het belastingtarief voor rederijen.

* Ook de uitgaven aan Defensie worden teruggedrongen. Over 2015 wordt het budget met 100 miljoen euro gekort en over 2016 met 200 miljoen euro.

* Daarnaast zeggen de Grieken haast te gaan maken met het verkopen van staatsbelangen in onder meer havens, vliegvelden en telefoonmaatschappijen.

* Het pensioenstelsel gaat worden hervormd – iets waarvan de linkse regeringspartij Syriza altijd heeft gezegd dit niet te willen doen. De pensioenleeftijd gaat naar 67. De hervorming van dit stelsel moet eind volgend jaar een besparing opleveren van 1 procent van het bruto binnenlands product.

* Ook moet de belastingontduiking – een hardnekkig probleem – harder worden aangepakt.

* Volgens Griekse media sprokkelt Tsipras met de nieuwe voorstellen 10 tot 12 miljard euro bij elkaar. De regering van premier Tsipras gaat het Griekse parlement vrijdag vragen in te stemmen met de hervormingen.

Speciale top

Zondag is er een speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland. Die begint om 16.00 uur in Brussel. Vooruitlopend op die top komen de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) zaterdag vanaf 15.00 uur bijeen om zich over de Griekse plannen buigen.

Onder leiding van Dijsselbloem kijken zij of de voorstellen een goede basis vormen voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan Athene. De vraag is of er nog wel voldoende vertrouwen is om met deze plannen een Grexit af te wenden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.