economie

‘Ook een dominee mag van het leven genieten’

Door Lizanne Schipper - 09 juli 2015

Margriet van de Bunt werd op haar 24ste dominee, een van de jongste van Nederland.

‘Op mijn 24ste werd ik dominee, een van de jongste van Nederland. Ik heb gestudeerd in Kampen, liep stage in Drenthe en ben beroepen in de Brabantse gemeenten Valkenswaard en Veldhoven. De overgang valt mee: de meeste protestantse gemeenteleden zijn ook import. Van huis uit is men hier katholiek.

‘Ik ben voor drie jaar uitgezonden door de landelijke kerk en verdien 2.050 euro netto per maand. Binnenkort word ik betaald door de lokale gemeenten. Dan gaat mijn salaris omhoog, maar krijg ik een soort zzp-status en moet ik zelf belasting en verzekeringen afdragen. Dat is bij dominees standaard.

‘Voor je huis zorgt de kerk. Het idee is dat je niet zo lang bij één gemeente blijft, meestal vier jaar. Zelf elke keer een huis kopen, is onmogelijk. Denk niet aan zo’n grote tochtige pastorie, ik heb een gewone eengezinswoning. Daarvoor betaal ik 367 euro huur, een vast bedrag voor een beginnend predikant. Als je langer werkt, moet je wat meer betalen.’

Leuke bijkomstigheid

‘Voor de verhuizing kreeg ik de vaste vergoeding van 5.800 euro. Dat kwam goed uit. Ik woonde hiervoor op een studentenkamer, dus ik kon wel wat nieuwe spullen gebruiken. Binnenkort komt een hovenier voor de tuin, die is helemaal overwoekerd. Daarvoor trek ik 2.000 à 3.000 euro uit.

‘Ik werk meer dan voltijds. Soms heb ik wel drie vergaderingen op één avond. Zaterdag en maandag zijn mijn vrije dagen, tenzij er een begrafenis is.

‘Een van mijn hobby’s is kleren maken. Voor 18,95 euro per maand krijg ik om de week naailes. Laatst heb ik een tricot jurkje gemaakt. Aan de materialen heb ik hooguit een paar tientjes uitgegeven. Een naaimachine heb ik van mijn ouders gekregen voor mijn afstuderen. Lang met vakantie gaan, lukt niet met deze baan. Voor deze zomer heb ik met mijn zusje acht dagen Portugal geboekt, voor zo’n 1.000 euro.

‘Geld is niet het belangrijkst, maar wel een leuke bijkomstigheid. De tijd dat je als dominee of gelovige op een houtje moest bijten, is voorbij. Je mag best van het leven genieten.’

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.