economie

Ook in Brussel: blijft Dijsselbloem voorzitter eurogroep?

Door Shari Deira - 13 juli 2015

Terwijl in Brussel vooral wordt gesproken over Griekenland, is er nog iets anders aan de hand. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) is nu 2,5 jaar voorzitter van de eurogroep, en maandag wordt de voorzitter gekozen voor de komende periode.

Dijsselbloem heeft zich met steun van het kabinet opnieuw verkiesbaar gesteld. Zijn tegenkandidaat is de Spanjaard Luis de Guindos.

Plannen

Dijsselbloem en De Guindos moeten zich maandag tijdens een vergadering mondeling voorstellen en kort hun plannen uiteenzetten. Het is de verwachting dat beide kandidaten vasthouden aan hun kandidatuur.

Als uit het vooroverleg duidelijk wordt dat er een meerderheid is voor een van de twee kandidaten, volgt er geen formele verkiezing. Mocht het zo zijn dat de verhoudingen dichter bij elkaar liggen, komt er een geheime stemming.

De vergadering van de eurogroep begint om 15.00 uur. Luxemburg leidt de vergadering, omdat dat land deze tweede helft van jaar voorzitter van de Europese Unie is.

Topfunctie

Het voorzitterschap van Dijsselbloem loopt 21 juli officieel ten einde. Spanje was 2,5 jaar geleden het enige land dat niet instemde met de kandidatuur van de PvdA-minister, omdat het land vond dat het te weinig hoge functies in Brussel bekleedde.

Dat geluid klinkt in de Spaanse kranten nog steeds. In commentaren wijzen kranten erop dat het kleine Nederland met de benoeming van Alexander Italianer als hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie, weer een topfunctie binnensleepte en Spanje als vierde economie van Europa weer achter het net viste.

Lobbyen

Eigenlijk zou er tijdens de vorige reguliere vergadering al worden gestemd over de voorzitter, maar de verkiezing werd op verzoek van Spanje uitgesteld. Officieel zodat de eurogroep zich kon richten op Griekenland, maar eigenlijk wilden de Spanjaarden langer de tijd krijgen om te kunnen lobbyen voor De Guindos.

De Spanjaard zou kunnen rekenen op steun van Duitsland, en enkele christendemocratische ministers. Dijsselbloem heeft de steun van sociaaldemocratische ministers in de eurogroep. Hij wordt geroemd vanwege zijn aanpak van de Griekse crisis.

Diezelfde crisis zou nog weleens in het voordeel kunnen zijn voor Dijsselbloem. Het lijkt ongewenst om tijdens de onderhandelingen over Griekenland te wijzigen van voorzitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.