economie

Stelt Tsipras Syriza-kiezers teleur met nieuw voorstel?

Door Elif Isitman - 09 juli 2015

Met zijn nieuwe hervormingsvoorstellen zou de Griekse premier Alexis Tsipras zo’n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar sprokkelen. De hervormingsmaatregelen zullen waarschijnlijk een groot deel van de linkse Syriza-aanhang teleurstellen.

Dit schrijven de Griekse kranten Naftemporiki en To Vima donderdag. Tsipras moet de hervormingsmaatregelen op zijn laatst op vrijdagochtend aan de geldschieters presenteren.

Belofte

Toen hij in januari de macht veroverde, beloofde Tsipras zijn kiezers dat hij zou ophouden met bezuinigingen en pijnlijke maatregelen zou terugdraaien. Het nieuwe voorstel, dat nog in voorbereiding is, zou gebaseerd zijn op een voorstel dat de voorzitter van Europese Commissie Jean-Claude Juncker zou hebben gedaan.

Daarnaast zou een plan van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om de Griekse economie doeltreffender en concurrerender te maken in het voorstel zijn opgenomen.

Pensioenen

Ondanks eerdere beloften, zou Tsipras de door Grieken gehate onroerendgoedbelasting ‘Enfia’ handhaven, vroege pensionering terugdringen en de btw verhogen. Daarmee zou voedsel ongeveer 8,85 procent duurder worden. Ook zou een reeks belastingen, inclusief de vennootschapsbelasting, omhooggaan.

In het nieuwste voorstel zouden drie versies van de btw uitgelicht worden: 6 procent op geneesmiddelen, boeken en theaterbezoek, 13 procent op basisvoedsel, energie, vers voedsel en hotelovernachtingen, en 23 procent op bewerkte levensmiddelen en de meeste overige producten. Het pensioenstelsel, dat in Griekenland een flinke kostenpost is, zou in het plan met tekorten blijven kampen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.