economie

Te koop in Gelselaar: T-boerderij met statige uitstraling

Door Jilke Tanis - 16 juli 2015

Al bij binnenkomst in dit rijksmonument, gebouwd in 1905, vallen de originele kenmerken op.

In de beschermde kern van het Gelderse dorp Gelselaar staan tal van mooie huizen. Toch valt de T-boerderij van Maarten (58) en Christiane Bos (57) – die sinds voorjaar 2013 te koop staat – op dankzij haar statige uitstraling.

Nadat zij het rijksmonument in 1993 voor omgerekend 122.000 euro kochten, herstelden ze het in oude luister. Al bij binnenkomst in de keuken vallen de originele kenmerken op. Zo komen de raampjes oorspronkelijk uit de deel.

Dat was vroeger de werk­ruimte van de boerderij uit 1905, nu is het wasruimte en fietsenhok. In de keukenmuur zijn tegeltjes verwerkt van de boerderij die eerder op deze plek stond.

Groene tuin

Ook in de rest van het huis is zijn geschiedenis goed te zien. Zo zijn de voormalige bedsteden nu grote kasten, en ligt er op de vloer in de eet- en woonkamer nog kannenschrot, een restproduct uit de Keulse pottenindustrie. De open haard is versierd met tegels uit begin 1900. Samen met de hoge balkenplafonds geeft dat de boerderij een prettige, authentieke sfeer.

Met 236 vierkante meter is er ook voldoende ruimte om te vertoeven. Zo zijn er twee bad­kamers, en naast de twee slaap­kamers op de begane grond zitten er boven nog drie. De plafonds zijn er wel lager. De achterste slaapkamers kijken uit op de dorpskerk die omringd is door een groene tuin.

De boerderij zelf heeft een grote, fraai onderhouden tuin op het zuiden. Nu de kinderen van het echtpaar uit huis gaan, is het stel op zoek naar een kleinere woning. Voor hun boerderij zoeken ze een ‘waardige opvolger’. Mensen die net zo voor het huis vallen als zij ooit deden. Want, zo zegt Chris­tiane Bos: ‘Of dit huis pakt je, of het zegt je niks.’

Elsevier nummer 30, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.