economie

Te koop in Kampen: luxe appartement met schitterend uitzicht

Door Els Haartsen - 09 juli 2015

Wie dit voormalige hotel verlaat, stapt regelrecht het centrum in van de gezellige, historische Hanzestad.

Een bankstel en een glas goede wijn: het zijn de eerste benodigdheden voor een stel dat hier komt wonen. En dan maar kijken naar de IJssel, waar af en toe een schip voorbij komt. In dit penthouse aan de kade van de Overijsselse stad Kampen is het uitzicht schitterend, ook vanaf het ruime terras.

De stadsbrug is van hieruit ook goed te zien. Toen die in de oorlog werd gebombardeerd, werd ook dit voormalige hotel geruïneerd. Met Marshallhulp werd het herbouwd, maar met een bindende clausule voor de eigenaar: bij een nieuwe oorlog moest hij het gebouw verlaten voor inkwartiering van het leger. Er is goed te zien dat het tegen een stootje moest kunnen: de buitenmuren zijn bijna een halve meter dik.

Elegant trappenhuis

Voordeel voor de bewoners is de isolatie: de drukke weg langs de kade is vrijwel onhoorbaar. Ook benedenburen lijken niet te bestaan. Fijn is de privacy: niemand kijkt naar binnen.

Toen de huidige eigenaar de etage in 2003 kocht, zat achter elk van de zes dakkapellen een hotelkamer. Nu is het een sfeervol en luxe appartement. De aanschaf en verbouwing kostten ongeveer zoveel als de huidige vraagprijs: 498.000 euro.

Het appartement is ruim. Er zijn drie slaapkamers, en over de hele verdieping loopt een zolder. Twee etages lager is nog een klein kantoor te vinden. Auto en fietsen hebben een vaste plaats onder het gebouw. Traplopen mag, in het elegante trappenhuis, maar het hoeft niet: er is een lift.

Wie het appartement verlaat, stapt regelrecht het centrum in van de gezellige, historische Hanzestad waar tal van winkels en restaurants zijn. En wie weg moet: het treinstation ligt aan de overkant van de rivier.

Elsevier nummer 29, 19 juli 2018

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.