economie

Tsipras is wanhopig: ‘Ik heb geen mandaat voor een Grexit’

Door Elif Isitman - 10 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vrijdag een noodoproep aan zijn Syriza-wetgevers gedaan. Hij vraagt ze nieuwe belastingplannen te steunen in ruil voor een deal met de internationale geldschieters.

Hij zou daarmee een ‘austerity U-turn’ willen maken, schrijft persbureau Reuters. Hij wil goedkeuring van zijn regering voor het voorstel dat hij heeft ingediend bij de eurogroep.

Cruciale beslissingen

‘We worden geconfronteerd met cruciale beslissingen. We hebben een mandaat om een betere deal te regelen, maar zeker niet om Griekenland uit de eurozone te halen,’ zei Tsipras. Hij wordt al langere tijd bekritiseerd door zijn partijgenoten, omdat die vinden dat hij zich te inschikkelijk zou opstellen tegenover Europa.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wilde zowel vrijdagochtend als vrijdagmiddag na het overleg met de geldschieters geen oordeel vellen over de nieuwe Griekse voorstellen. Hij vergaderde vrijdagmiddag met de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en de Europese Commissie.

‘Ik wacht het eindoordeel van de instituties af om te horen of de voorstellen goed genoeg zijn. Dan gaan we er morgen met de eurogroep over praten,’ zei Dijsselbloem. Hij onderbrak de wekelijkse ministerraad om telefonisch overleg te voeren met Mario Draghi van de ECB, Christine Lagarde van het IMF en president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Oordeel

Dijsselbloem verwacht dat de instellingen vrijdagavond met een oordeel komen. Volgens de eurogroepvoorzitter moet er ‘wel voldoende vertrouwen zijn.’ Hij vindt dat het ‘over de intenties van de Griekse regering, maar zeker ook over de inhoud van de voorstellen’ gaat. Vrijdagochtend lekte een deel van het voorstel uit. Volgens Dijsselbloem bevat het nieuwe voorstel veel van de eerder door de Grieken afgewezen plannen.

De Franse president François Hollande noemde het voorstel ‘serieus en geloofwaardig’, maar in Europa is niet iedereen even enthousiast. Vooral de Duitsers zijn sceptisch over het vervolg van de beraadslagingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.