economie

Tsipras slaat terug én paait in reactie op Syriza-rebellie

Door Tom Reijner - 29 juli 2015

De ultralinkse vleugel van Syriza keert zich luidruchtig tegen de opgelegde hervormingsmaatregelen, die volgens de Griekse premier sowieso zullen worden doorgevoerd, Maar ik laat me niet chanteren, zegt hij woensdag in een interview.

De Griekse premier Alexis Tsipras ligt onder vuur van kritische partijgenoten, die niets zien in het reddingsplan voor Griekenland. In ruil voor 86 miljard euro aan leningen moet fors moeten worden ingegrepen in diverse sectoren als het pensioenstelsel en de btw’s.

Boze leden

De ultralinkse vleugel van Syriza keert zich luidruchtig tegen de plannen, die verder gaan dan de voorstellen die werden voorgelegd in het referendum, met als uitkomst een duidelijk ‘nee’ van de kiezer. Op een partijbijeenkomst donderdag zullen boze leden hun boosheid hiervoor vast en zeker kenbaar maken. Eind juni werd door sommigen zelfs gesproken van een ‘sociale slachting‘.

‘Ik laat me niet chanteren,’ zegt Tsipras in een interview met een Grieks radiostation, schrijft Kathimerini. Hij waarschuwde de opstandelingen in zijn partij dat hij vervroegde verkiezingen kan uitroepen als hij de meerderheid in het Griekse parlement verliest. Er moet volgens hem in september een ingelast Syriza-congres komen, waar de grootste regeringspartij zich kan uitspreken over de koers, en om een nieuwe gang naar de stembus te voorkomen.

Afkeer

Hoewel Tsipras zijn afkeer van de bezuinigingen en hervormingen maar moeilijk kan verbergen, zegt hij de door de eurozone gewenste maatregelen wel door te voeren. Daarna kan het land namelijk rekenen op schuldhulp van de internationale geldschieters.

Dat gebeurt volgens hem na een eerste evaluatie van het hervormingsprogramma, in november. Er wordt gesproken over onder meer verlenging van de looptijd van leningen, iets dat ook wel ‘herprofilering’ van de schulden wordt genoemd. Kwijtschelding is volgens de andere leiders van de eurozone niet aan de orde. Vooral Duitsland is een fel tegenstander van dat idee, terwijl de Fransen er wel oren naar hebben.

Tsipras probeerde tijdens het interview de rebellerende partijgenoten, naast de belofte van schuldhulp, verder gerust te stellen. Verder dan deze hervormingen gaan we niet, zei hij, ‘tot hier en niet verder’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.