economie

Varoufakis over geheim plan: ‘Ik werd van alle kanten aangevallen’

Door Elif Isitman - 27 juli 2015

De voormalige Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft maandag na het lekken van de ‘Varoufakis-tapes’ gereageerd op de ontstane ophef. Uit de tapes bleek dat hij een plan aan het uitwerken was om de drachme te herintroduceren in Griekenland.

Varoufakis heeft zijn geheime plan geopenbaard omdat hij van alle kanten werd aangevallen en ervan werd beschuldigd geen noodplan te hebben voor als er een onverhoopte Grexit zou komen, schrijft hij in een officiële verklaring op zijn weblog. Zo’n plan was er dus wel, zegt Varoufakis.

Kaping

Daarnaast  beschuldigt hij de Griekse krant Kathimerini, die de tapes vrijgaf, van het zaaien van verwarring. De krant zou volgens hem geen contact met hemzelf hebben gemaakt om hem te citeren als bron, en zou de verkeerde aanname hebben gedaan door te concluderen dat hij ‘de belastingnummers van alle belastingbetalers wilde kapen’.

De voormalige minister zegt in zijn verklaring dat het plan deel uitmaakte van zijn ‘inspanningen om te doen wat het beste is voor het Griekse volk’. Het zal de media volgens hem niet lukken om deze inspanningen te ‘besmeuren’.

Parallel systeem

Ook James Galbraith, een Amerikaanse econoom die met Varoufakis samenwerkte aan het noodplan, neemt het op voor het plan. Volgens hem was er geen ‘vooropgezet plan om Griekenland de euro uit te dwingen’.

Het geheime plan van Varoufakis en zijn collega Panagiotis Lafazanis, minister van Milieu, werd begin december ontwikkeld, ruim een maand voordat de linkse Syriza-partij aan de macht kwam in Griekenland.

Varoufakis hield zich bezig met de ontwikkeling van een ‘parallel betalingssysteem’, waarbij het mogelijk zou moeten zijn om euro’s binnen een dag te converteren naar drachmen in geval van een Grexit. Uit opnames zou ook blijken dat Varoufakis het plan had om alle belastingaccounts te hacken en te koppelen aan nieuwe PINs, die exclusief voor transacties met de staat gebruikt hadden moeten worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.