economie

Voormalige asielzoekers vaak in de bijstand

Door Shari Deira - 30 juli 2015

Het lukt voormalige asielzoekers moeilijk om aan een baan te komen als zij eenmaal een verblijfsvergunning hebben. Vooral Somaliërs doen het slecht op de arbeidsmarkt: zeven op de tien volwassen Somaliërs zit in de bijstand.

Eind vorig jaar ontvingen in totaal 481.000 werklozen een bijstandsuitkering, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Taal

Verder blijkt uit de cijfers dat van de 12,8 miljoen volwassen Nederlanders, ook die met dubbele nationaliteit, 3 procent in de bijstand zit.

Van de 721.000 volwassenen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben maar wel in ons land wonen, heeft 11 procent geen werk. Van de 481.000 uitkeringen gaat het overgrote deel naar Nederlanders (ook met dubbele nationaliteit).

In het geval van de Somaliërs, Irakezen, Syriërs, Afghanen, Iraniërs en Eritreeërs met een bijstandsuitkering gaat het vooral om voormalige asielzoekers. Deze groep zit relatief vaak in de bijstand, meldt het CBS.

‘Hun afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt is relatief groot, gezien het percentage dat de taal niet (voldoende) machtig is en het relatief grote aandeel dat geen, een lage of een niet-aansluitende opleiding heeft.’

Behalve de taal, speelt ook de reden waarvoor zij naar Nederland zijn gekomen een rol, ‘zoals de effecten van een oorlog of vervolging in eigen land’.

Ondernemer

Dat Somaliërs moeilijk aan het werk komen in Nederland, bleek eerder al uit onderzoek van het CBS en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Somaliërs zijn in andere landen vaak ondernemer, maar in Nederland geldt dat voor maar 1 procent.

Volgens het SCP zijn weinig Somaliërs aan het werk vanwege het lage opleidingsniveau of in sommige gevallen zelfs analfabetisme. ‘Het zijn vaak jonge, alleenstaande mannen of vrouwen, die de Nederlandse taal niet goed spreken en geen geweldig ontwikkeld netwerk hebben,’ zei SCP-onderzoeker Jaco Dagevos in mei tegen de Volkskrant.

Onderzoekers pleitten voor een specifiek integratiebeleid dat is gericht op deze groep. Het kabinet kiest voor een algemeen integratiebeleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.