economie

Waarom de melkprijzen wereldwijd zijn ingestort

Door Nic Vrieselaar - 27 juli 2015

Franse boeren voerden dagenlang actie op de wegen in Frankrijk. Economieredacteur Nic Vrieselaar legt uit waarom de melkprijzen wereldwijd zijn ingestort.

Boze Franse veehouders blokkeren sinds vorige week met strobalen en mest de Franse wegen, zoals de Route du Soleil naar de Middellandse Zee uit protest tegen de lage melkprijzen.

Consumenten hadden dat in de supermarkt nog niet gemerkt: vanwege langlopende contracten met zuivelcoöperaties kost een pak melk nauwelijks minder dan vorig jaar. Terwijl de prijs die boeren krijgen sindsdien wereldwijd met eenderde is gedaald.

Boycotten

Die daling begon na de ramp met vlucht MH17 vorig jaar juli. De wederzijdse economische boycotten die hieruit voortvloeiden, zorgden dat boter, kaas en melk uit de Europese Unie (EU) Rusland sindsdien niet meer binnenkomen.

Vorig jaar was dat nog geen probleem: de melk die de Russen niet bliefden, wilden ze in China na een reeks voedselschandalen maar wat graag – nog steeds worden blikken Nutrilon bij de drogist beter bewaakt dan De Nachtwacht. Maar de Chinezen krijgen hun eigen productie op orde, en hebben minder zuivel uit het buitenland nodig.

Melkquotum

Verder schroefden Europese melkveehouders in de aanloop naar de afschaffing van het melkquotum (in april) hun productie op. Alleen al in Nederland heeft Bertha 38 er meer dan 111.000 collega’s in de wei bij gekregen, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wereldwijd is nu fors meer aanbod dan vraag naar melk, waardoor de prijs op het laagste niveau sinds 2009 staat.

Ook de Nederlandse boeren merken dat. Toch hebben zij de A12 naar Den Haag nog niet geblokkeerd. Zij proberen het probleem zelf op te lossen, bijvoorbeeld door meer in te zetten op andere afzetmarkten, zoals de Verenigde Staten. Daar zouden hun Franse collega’s een voorbeeld aan kunnen nemen. Die roepen dat de vrije markt zo oneerlijk is, en eisen, geheel naar Franse traditie, dat de overheid het oplost.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.