economie

Zo profiteert u van lagere prijzen voor energie

Door Nic Vrieselaar - 31 juli 2015

De tarieven voor gas en elektriciteit zijn opnieuw gedaald. Wie overstapt of zijn contract verlengt kan honderden euro’s besparen.

Opnieuw zijn de prijzen voor  gas en elektriciteit gedaald. Nederlandse energiemaatschappijen maakten vorige maand hun tarieven bekend voor het komende halfjaar. Die zijn bij vrijwel alle leveranciers lager dan in januari, en fors lager dan vorig jaar.

Dat is opvallend, want de belastingen op stroom en gas stegen de laatste jaren juist hard, omdat de overheid poogt burgers zuiniger te laten omgaan met energie. Daardoor bestaat inmiddels ruim de helft van de gasprijs uit energiebelastingen en btw. Van de prijs van elke kilowattuur (kWh)stroom die u verbruikt, gaat zelfs driekwart naar de fiscus.

Maar doordat de kale energieprijzen (de prijzen zonder belasting) harder daalden dan de belasting steeg, zijn 1 kWh elektriciteit en 1 kubieke meter gas onder de streep toch goedkoper geworden. Voor elektriciteit komt dat doordat landen als Duitsland groots inzetten op windenergie, waardoor er in Europa meer stroom wordt opgewekt dan nodig. Dat drukt de prijzen.

Strijd

Bij bijvoorbeeld energiemaatschappij Eneco is 1 kWh elektriciteit deze zomer bijna 1 cent goedkoper dan vorige zomer en kost nu bij een modelcontract – een contract met variabele tarieven – 22,2 cent.

De prijs van 1 kuub aardgas daalde bij Eneco met 5 cent tot onder de 60 cent. Dat komt door een lagere vraag naar aardgas dankzij beter geïsoleerde huizen en een machtsstrijd op de oliemarkt. Die strijd halveerde de olieprijs, en nam de aardgasprijs  in zijn kielzog mee.

Een gezin van vier personen in een vrijstaand huis, dat per jaar 4.580 kWh stroom en 2.220 kuub gas verbruikt, gaat er ruim 150 euro op vooruit. Maar dat voordeel krijgen alleen klanten met een energiecontract waarin de prijzen variabel zijn, en dus meebewegen met de markt.

Wie een vast contract heeft, en dus de prijzen voor zeg, een jaar heeft vastgelegd, doet er goed aan te controleren wanneer zijn contract afloopt. Want na het ­aflopen van de prijsvaste pe­rio­de loopt het contract gewoon door, maar stijgen de tarieven voor gas en stroom soms flink.

Dan loont het om een nieuw contract af te sluiten bij uw huidige energiemaatschappij, of om over te stappen naar een andere. Energiebedrijven doen nieuwe klanten vaak gunstige aanbiedingen. Overstappen is eenvoudig: het invullen van een (online)formulier volstaat. Er komt geen monteur aan te pas.

Toch is bijna de helft van de Nederlanders volgens de Autoriteit Consument & Markt nog nooit geswitcht. Zonde, want de prijzen tussen aanbieders verschillen tot wel 2 cent per kWh en ruim 3 cent per kubieke meter gas. Dat kan een gezin van vier bijna 160 euro per jaar schelen, boven op de 150 euro die wordt bespaard doordat de energieprijzen sinds vorige zomer zijn gedaald.

Rust

Op vergelijkingswebsites als gaslicht.com en pricewise.nl kunt u eenvoudig een goedkope aanbieder vinden door er uw jaarlijkse verbruik in te vullen. Dat vindt u op de energienota van uw huidige energiemaatschappij.

Bij het afsluiten van een nieuw contract is een meerjarig contract met vaste prijzen vrijwel nooit het voordeligst: voor de rust van constante prijzen betaalt u flink. Een jaarcontract, of een contract met variabele prijzen, is goedkoper.

Let bij het vergelijken van energiemaatschappijen ook goed op allerlei administratieve kosten, zoals een vergoeding voor het maandelijks toesturen van een factuur en zogeheten vaste leveringskosten (voorheen heette dat het vastrecht). Die verschillen per energieleverancier.

Zo rekent Nederlandse Energie Maatschappij bij een modelcontract 13,99 euro vastrecht per maand, terwijl concurrent E.ON daar 5,98 euro per maand voor rekent.

Per jaar kunnen de verschillen in dit soort kosten oplopen tot ruim 90 euro, waardoor ‘prijsvechters’ als Nederlandse Energie Maatschappij uiteindelijk duurder kunnen zijn dan een concurrerende maatschappij met een hogere kWh- en kuubprijs.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

pricewise.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.