economie

Zo voorkom je hoge telefoonkosten tijdens de vakantie

Door Nic Vrieselaar - 06 juli 2015

Slim bellen en internetten in het buitenland? Elsevier geeft tips. Sluit bijvoorbeeld aanvullende modules af.

Foto’s van de Grand Canyon of een filmpje van het noodweer op de camping in Italië: wie met vakantie is, deelt zijn reis tegenwoordig vaak live met vrienden en familie via berichtendiensten WhatsApp en Snapchat, of netwerksites Instagram en Facebook.

Zuur is het dan ook dat het plan van het Europees Parlement om voor het eind van dit jaar binnen de Europese Unie (EU) de roamingtarieven – de extra kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland – af te schaffen, is uitgesteld tot 2017. Sommige lidstaten lagen dwars.

Maximumtarieven

Noodgedwongen het internet uitzetten tot de gratis wifi-verbinding in het hotel weer binnen bereik is, is echter niet nodig. Telecomproviders bieden klanten handige bundels om in het buitenland toch voordelig een selfie vóór de Eiffeltoren naar het thuisfront te sturen. Vergelijken loont.

Bovendien, al betaalt u binnen de EU dan nog steeds roamingkosten, ze zijn de laatste jaren aan maximumtarieven gebonden en ook flink naar beneden geschroefd. Kostte een sms van het Vlaamse Kanne naar het naastgelegen Nederlandse Maastricht tien jaar geleden bijna tien keer zoveel als een sms van Maastricht naar Groningen, nu mag dat bericht hooguit 7 cent kosten.

Een minuut bellen kost niet meer dan 23 cent, terwijl de prijs van 1 megabyte mobiel internet zakte tot 24 cent. Toch is het vooral met die megabytes opletten, want dat kan hard gaan.

Het uploaden van tien foto’s kost volgens telecomprovider Vodafone zo’n 4 megabyte (MB), een liedje beluisteren via muziekstreamingdienst Spotify al gauw 3 megabyte. Whatsappen is relatief zuinig, maar zitten er foto’s of filmpjes bij die berichten, dan lopen de megabytes snel op.

Dagbundel

Wie binnen de EU – en daarbuiten, waar de tarieven fiks hoger zijn – zijn e-mail wil lezen, Facebook wil checken en Whats-

App-berichtjes wil versturen, kan bij de meeste telecomaanbieders tijdelijk aanvullende modules afsluiten. Nieuwe klanten van T-Mobile kunnen op reis binnen de EU elke maand 120 minuten van hun reguliere belbundel gebruiken.

Wie wil e-mailen en internetten, kan een tijdelijke internetbundel kopen door een sms-bericht te sturen. Er zijn verschillende bundels, voor verscheidene regio’s. Zo kost een bundel met 50 megabyte internet voor gebruik in de Verenigde Staten, Canada en Australië 9,99 euro en die is drie dagen geldig. Een dagbundel in de Europese Unie kost 1,95 euro voor 20 megabyte.

Dure megabytes

Vodafone heeft de bundel Alles-in-1 op reis. Zodra klanten in het buitenland bellen, sms’en of internetten, gaat de bundel in en die is dan één dag geldig. Per dag kost dat 2 euro, waarvoor u 20 minuten kunt bellen en gebeld worden, 20 berichten kunt sturen en 35 megabyte data kunt gebruiken in Europa, Australië en Nieuw- Zeeland. Bij KPN kunt u kiezen uit vergelijkbare bundels.

Blijf goed opletten welke landen wel en niet binnen die bundels vallen. Dat geldt vooral voor de groeiende groep reizigers met een bestemming buiten de Europese Unie. Zonder extra korting kan 1 megabyte internet voor toeristen in bijvoorbeeld San Francisco meer dan 9 euro kosten. In ‘Zuinig met megabytes’ op deze pagina staan tips om spaarzaam om te gaan met die dure megabytes.

Elsevier nummer 28, 11 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.