economie

Baas van failliete bitcoinbeurs is opgepakt: waarom?

Door Shari Deira - 01 augustus 2015

Kent u de bitcoin nog? Deze virtuele munt werd verhandeld op Mt. Gox, het grootste handelsplatform van de digitale valuta. Voormalig Mt. Gox-baas Mark Karpeles is nu gearresteerd wegens fraude.

De dertigjarige Karpeles werd in Japan opgepakt omdat hij in 2013 zou hebben ingebroken in het computersysteem van de beurs, voor zijn eigen voordeel.

Hackers

Karpeles wilde inbreken op het systeem om data te vervalsen. De beurs ging vorig jaar ter ziele, waardoor een veiligheidsprobleem zou zijn ontstaan met de software. Grote hoeveelheden bitcoins, ter waarde van enkele honderden miljoenen euro’s, werden gestolen door hackers.

Via zijn advocaat laat Karpeles weten dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan fraude. De in Frankrijk geboren Karpeles zou zich volgens justitie echter voor 1 miljoen dollar hebben verrijkt, meldt het Japanse Kyodo News.

Muntjes

In maart vorig jaar toen Mt. Gox failliet ging zei het handelsplatform dat het 200.000 ‘verloren bitcoins’ had gevonden. De virtuele muntjes hadden een waarde van 116 miljoen dollar en zouden zijn gevonden in een oude ‘digitale portemonnee’ uit 2011, bericht BBC News.

In totaal zou het bedrijf nog 650.000 bitcoins kwijt zijn, 7 procent van alle bitcoins die in omloop zijn. Toen de website van Mt. Gox vorig jaar op zwart ging, zorgde dat voor grote onrust. De waarde van de virtuele munt zakte behoorlijk.

Reden voor de Europese Bank Autoriteit om te waarschuwen voor virtuele munten, zoals de bitcoin. Banken zouden er verstandig aan doen de virtuele munten te vermijden totdat er duidelijke afspraken zijn gemaakt om misbruik te voorkomen.

Virtuele valuta liggen onder een vergrootglas omdat ze vaak worden gebruikt voor criminaliteit. Zo ontstond de online zwarte markt Silk Road. Met de bitcoin kunnen betalingen anoniem worden gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.