economie

Chinese beurzen in de min, maar AEX veert op

Door Shari Deira - 25 augustus 2015

Na de enorme verliezen op de Chinese beurs van maandag, gingen de aandelenbeurzen ook dinsdag stevig onderuit. Ten opzichte van maandag toonden andere beurzen in Azië wel enig herstel.

De hoofdgraadmeter van de beurs in Shanghai opende met een verlies van 4 procent, na een val van 8,5 procent een dag eerder. Maandag werd door Chinese staatsmedia omgedoopt tot ‘zwarte maandag‘.

Verlies

De kleinere beurs in Shenzhen staat dinsdag bijna 6 procent in de min. Andere beurzen in Azië openden ook met verlies, maar herstelden in de uren daarna. De Hang Seng-index in Hongkong kreeg er 1,6 procent bij. In Sydney won de All Ordinaries ruim 2 procent en in Seoul won de Kospi 1,3 procent.

De Chinese overheid heeft de afgelopen weken geprobeerd in te grijpen om het vertrouwen op de financiële markten te herstellen, maar slaagde daar niet in. De beslissing van de centrale bank om de Chinese munt yuan te laten meebewegen met marktontwikkelingen, zorgde twee weken geleden voor nieuwe zorgen.

Winst

De onrust op de Aziatische beurzen heeft ook zo zijn gevolgen voor Nederland en andere Europese markten. De AEX-index zag maandag zijn winst vanaf begin dit jaar volledig verdampen, met een slotstand van 5,2 procent in de min (419, 68 punten). Het is grootste verlies voor de AEX-index in jaren.

Ook op Wall Street waren beleggers bezorgd over de afkoelende Chinese economie. De Dow Jones-index eindigde 3,6 procent lager op 15.871,28 punten, S&P 500 stond 3,9 procent in de min op 1893,21 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 3,8 procent in tot 4526,25 punten.

Verkopen

De onrust in Azië heeft alles te maken met de afnemende economische groei in China en de teruglopende vraag naar grondstoffen, zegt Beleggers Belangen-hoofdredacteur Johan Brinkman. Maar er is meer aan de hand.

Hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg Bank zegt dinsdag in Het Financieele Dagblad dat de financiële markten ‘hypernerveus’ zijn sinds de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008. ‘Telkens wanneer een beperkt probleem opdoemt, zijn markten geneigd onraad te ruiken. Veel beleggers hebben de neiging eerst te verkopen en dan pas vragen te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.