economie

Derde steunpakket Griekenland? De Duitsers geloven er niet in

Door Elif Isitman - 13 augustus 2015

Een meerderheid van de Duitsers is tegen een nieuw steunpakket voor Griekenland. De Duitsers hebben niet het vertrouwen dat de Griekse regering de noodzakelijke hervormingen zal uitvoeren.

Dat blijkt uit een peiling onder de Duitse bevolking van de Duitse krant Handelsblatt. De peiling werd onder ruim duizend mensen gehouden.

Steun

Slechts iets meer dan een derde van de geënquêteerden vindt dat Griekenland een nieuw steunpakket moet krijgen. Zo’n 57 procent is tegen verdere steun en 84 procent van de ondervraagden denkt dat de regering van de Griekse premier Alexis Tsipras niet de gevraagde hervormingen zal uitvoeren.

Uit dezelfde peiling blijkt dat de Duitsers de harde opstelling van minister van Financiën Wolfgang Schäuble meer waarderen dan de neutrale houding van bondskanselier Angela Merkel. Bijna 50 procent van de Duitsers stond achter Schäuble, terwijl 41 procent zich achter Merkel schaart. Het Duitse parlement moet ook voor het steunpakket stemmen, maar het is niet duidelijk wanneer dat precies gebeurt.

Vertrouwen

Donderdag lekten documenten uit waaruit blijkt dat ook de internationale geldschieters het vertrouwen in de Grieken zijn verloren, waardoor de kans dat Duitsland de schuld van Griekenland moet kwijtschelden steeds groter wordt.

Eerder deze week bereikten de Grieken en de internationale geldschieters een akkoord over het nieuwe steunpakket van 86 miljard euro. Duizenden Grieken togen donderdagavond opnieuw naar de hoofdstad Athene om weer te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen. De acties zijn een initiatief van de communistische vakbond PAME.

De betogers verzamelden zich voor het parlementsgebouw, waar het Griekse parlement in de nacht van donderdag op vrijdag het voorlopige akkoord zal bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.