economie

Deze beurshandelaar moet 14 jaar zitten wegens Libor-fraude

Door Servaas van der Laan - 03 augustus 2015

De voormalige beurshandelaar Tom Hayes (35) verdwijnt veertien jaar achter de tralies vanwege zijn rol in het Libor-schandaal. Hayes is de eerste persoon die voor de beursmanipulatie wordt gestraft.

Onbewogen hoorde Hayes vrijdag het oordeel van de rechtbank in Londen aan, terwijl zijn vrouw de hoofdpunten in de veroordeling opschreef.

Netwerk fraudeurs

De jury achtte Hayes schuldig aan alle acht punten die hem ten laste waren gelegd. Volgens de aanklager stond Hayes ‘in het middelpunt’ van de manipulatie. ‘Je gaf je over aan de verleiding, omdat het kon. Om status, anciënniteit en waardering te winnen,’ zei de aanklager die het gedrag van Hayes bestempelde als ‘oneerlijk’ en ‘fout’.

Volgens justitie heeft Hayes een netwerk van beurshandelaren en financiële instellingen opgezet die samenspanden in het manipuleren van de rente.

Ze beïnvloedden de de London Interbank Offered Rate (kortweg Libor, de rente die banken elkaar berekenen) door opzettelijk een te hoog of juist te laag rentepercentage op te geven.

Eerste veroordeling

Hayes, die voor de banken UBS en Citigroup werkte, is de eerste persoon die voor de Libor-fraude wordt veroordeeld. Eerder troffen banken, waaronder Rabobank, miljoenenschikkingen waarmee strafrechtelijke vervolging voor de zwendel werd afgekocht.

Advocaat Gerard Spong zei eerder in Elsevier dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de Rabobank er zo gemakkelijk van af wist te komen. Volgens Spong voldoet de bank ‘aan alle kenmerken van een criminele organisatie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.