economie

Druk op Duitsland voor schuldenverlichting Grieken

Door Elif Isitman - 13 augustus 2015

De internationale geldschieters hebben weinig vertrouwen in de capaciteit van Griekenland om zijn schuld terug te betalen. De instituties voeren de druk op Duitsland op.

Duitsland wordt onder druk gezet om de Griekse schuld kwijt te schelden, meldt persbureau Bloomberg op basis van documenten van de instituties.

Serieuze zorgen

Duitsland geldt als verreweg de grootse schuldeiser in de Griekse schuldencrisis en schuldenverlichting of complete kwijtschelding bij het volgende steunpakket zou de Grieken goed op weg helpen, vindt onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Er bestaan ‘serieuze zorgen’ over het vermogen van Griekenland om de schuld terug te betalen. De Griekse staatsschuld zal naar verwachting van de geldschieters volgend jaar een piek bereiken: hiermee zal de schuld 201 procent van het Griekse bruto binnenlands product (bbp) bedragen. In 2022 zou de schuld verminderd moeten zijn naar 160 procent van het Griekse bbp.

Nieuwe afspraken

Het IMF pleitte al eerder voor schuldenverlichting: de instantie wilde dat het schuldenniveau zou dalen tot 120 procent, voordat het eigen geld ging inzetten als steun voor de Grieken. Tijdens de eerdere gesprekken voor de derde bailout van Griekenland, vroeg het IMF de Duitsers meerdere malen om schuldenverlichting.

De ministers van de eurozone komen vrijdag weer bij elkaar om het nieuwe steunpakket van ongeveer 85 miljard euro te bespreken. Er zouden alvast afspraken zijn gemaakt voor een nieuw overbruggingskrediet, voor het geval er verdeeldheid ontstaat over het gehele steunpakket.

De deadline voor de aflossing aan de Europese Centrale Bank (ECB) staat voor 20 augustus. Het overbruggingskrediet zou de Grieken moeten helpen om hieraan te voldoen. Het Griekse parlement stemt in de nacht van donderdag op vrijdag over het nieuwe steunpakket van 85 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.