economie

Duitse tak Imtech vraagt faillissement aan

Door Servaas van der Laan - 06 augustus 2015

Het Duitse onderdeel van het installatiebedrijf Imtech heeft faillissement aangevraagd. De ruim 3.500 werknemers krijgen sinds afgelopen week geen salaris meer.

In een korte verklaring maakte het bedrijf donderdag de faillissementsaanvraag bij de Duitse rechtbank wereldkundig.

Opgestapt

Bestuursvoorzitter Felix Colsman is uit de raad van bestuur van Royal Imtecht gestapt vanwege mogelijke belangenverstrengeling, meldt de verklaring.

De beslissing volgt na berichten eerder deze week over mogelijkheden om het bedrijf meer financiële ruimte te geven. Die mogelijkheid bleek er kennelijk niet te zijn.

Verliezen

Door de aanhoudende verliezen moest Imtech Duitsland zijn buffers verhogen, maar het geld daarvoor ontbrak. De geldschieters van Imtech gingen echter niet akkoord met het verzoek voor meer middelen in Duitsland.

Indien het faillissement wordt bekrachtigd, komt er een einde aan een lange reeks van moeilijkheden voor de Duitse tak van het bedrijf uit Gouda.

Fraude

Twee jaar geleden raakte het bedrijf al flink in de problemen nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. De technisch dienstverlener probeerde sindsdien schoon schip te maken, maar dat proces verliep bijzonder moeizaam.

Het nieuws over Imtech Duitsland zorgde voor een negatieve stemming op de beurzen. De Amsterdamse AEX-index sloot met een verlies van 0,5 procent op 501,23 punten. De MidKap, waarin Imtech is opgenomen, zakte 0,6 procent tot 719,23 punten. De DAX-index in Frankfurt leverde 0,4 procent in. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De grootste klappen waren er uiteraard voor Imtech zelf dat 40 procent van zijn beurswaarde verloor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.