economie

Finland: ook derde steunpakket gaat Grieken niet helpen

Door Servaas van der Laan - 09 augustus 2015

Het is onwaarschijnlijk dat Griekenland er met het beloofde derde steunpakket bovenop gaat komen. Het enige wat dit reddingspakket bereikt is dat de problemen verder vooruit worden geschoven.

Dat zegt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini tegen Bloomberg.

Dit werkt niet

‘Eerlijkheid duur het langst,’ zei de minister. ‘We moeten toegeven dat dit gewoon niet gaat werken.’ De partij van Soini, de eurosceptische Ware Finnen, ziet dan ook liever dat de deal niet doorgaat.

‘Dit overbruggingskrediet is niet de oplossing,’ zegt de Fin. ‘Dus het wordt tijd dat we in de Europese Unie (EU) en de eurozone de feiten onder ogen zien en ons realiseren dat we iets anders moeten gaan doen.’

Noodgedwongen steun

Soini zegt de nieuwe lening hoe dan ook noodgedwongen te moeten steunen. ‘Vier jaar lang hield ik mijn partij in de oppositie vanwege dit onderwerp. Maar in deze regering kunnen we het programma niet blokkeren, omdat we simpelweg zouden worden vervangen,’ zei Soini die sinds april zijn partij vertegenwoordigt in de Finse regering.

Daarnaast zouden de Finnen het extra steunpakket waarschijnlijk niet eens kunnen blokkeren, omdat het al eerder toestemming gaf aan het Europese Stabiliteitspact (ESM) waaruit de noodlening zal worden betaald. Om een greep uit dit noodfonds goed te keuren is een meerderheid nodig van 85 procent.

Einde EU

De Finse minister geeft in het interview wel aan dat met de noodleningen aan Griekenland een ‘rode lijn’ is bereikt.

Met een economische EU, met gedeeld budget en gedeelde schuld, zullen de Finnen absoluut nooit akkoord gaan. ‘Dat zou het einde betekenen van de Europese Unie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.