economie

Is Griekse deal te danken aan nieuwe minister Tsakalotos?

12 augustus 2015

De onderhandelingen tussen de internationale geldschieters en de Grieken waren niet zo verlopen als de toenmalige Griekse van Financiën Yanis Varoufakis niet was opgestapt. Zijn aftreden was een ‘keerpunt’ bij de onderhandelingen.

Dit zeggen Europese bronnen woensdag tegen persbureau Reuters. Griekenland heeft met de deal opnieuw een bedrag van 85 miljard euro weten op te strijken.

Bescheiden

De toon van de gesprekken veranderde nadat Varoufakis begin vorige maand zijn aftreden aankondigde en de nieuwe minister van Financiën Euclid Tsakalotos aantrad.

‘De nieuwe Griekse minister heeft absoluut een andere houding in de gesprekken dan zijn voorganger. Voor het eerst in tijden waren de gesprekken constructief,’ verklaarden de bronnen. ‘Hij is veel beter dan Varoufakis. Bereidwilliger, constructiever en bescheidener’.

Beledigingen

Varoufakis werd door het Griekse volk goed ontvangen, nadat Syriza de Griekse verkiezingen won in januari. Tijdens de gesprekken met Europese partners wist hij met zijn provocerende houding meerdere keren kwaad bloed te zetten.

Zo beschuldigde hij de internationale geldschieters onder meer van ‘terrorisme’ en streek hij vooral de Duitsers, die van alle landen in Europa relatief het meeste geld in Griekenland hebben gepompt, tegen de haren in.

Na zijn aftreden werd daarnaast bekend dat Varoufakis een geheim plan aan het voorbereiden was om de Griekse belastingdienst te hacken om toegang te krijgen tot de belastinggegevens van burgers, om zo een ‘parallel betalingssysteem op te zetten’. Het Griekse parlement inventariseert nog of Varoufakis strafrechtelijk vervolgbaar is voor het opzetten van dit plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.