economie

Meeste sectoren op niveau voor de crisis: hier gaat het goed

Door Shari Deira - 11 augustus 2015

Zoals bekend gaat het beter met de economie. Het blijkt nu dat de meeste Nederlandse sectoren nu weer op het niveau zitten van voor de crisis. Activiteiten zullen in alle marktsectoren dit jaar toenemen.

Ook het vertrouwen van ondernemers is op het hoogste niveau in vier jaar tijd, blijkt uit een prognose van het economisch bureau van ABN AMRO.

De industrie, transport en logistiek, detailhandel en zakelijke dienstverlening bevinden zich in omvang, gemeten naar toegevoegde waarde, ongeveer op hetzelfde niveau van 2008.

Stijger

Welke sectoren deden het goed?

  • IT-dienstverlening: deze sector is met een groei van 25 procent de grootste stijger
  • Luchttransportsector: 20 procent
  • Voeding: toename is met 10 procent beperkt
  • Agrarische sector: groei van 5 tot 10 procent sinds 2008

De groei in de agrarische- en voedingssector is beperkt omdat deze sectoren minder gevoelig zijn voor ‘conjuncturele schommelingen’, meldt ABN AMRO.

Bouw

Hoewel de bouw dit jaar de snelst groeiende sector is, zo meldt het economisch bureau van ING in een sectorrapport, is de bouw nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Het productieniveau ligt nog bijna 20 procent lager, in de woningbouw zelfs 40 procent.

Dit jaar groeit de bouwproductie naar verwachting met 5 procent. ‘Het vertrouwen van aannemers is de afgelopen twee jaar flink verbeterd en ligt momenteel al weer bijna op het niveau van voor de crisis van 2008. Het is vooral de woningbouw die het door de aantrekkende woningmarkt goed doet,’ staat in het ING-rapport.

Failliet

Het aantal faillissementen komt volgens ABN AMRO ook steeds dichterbij het niveau van voor de crisis. Het afgelopen half jaar gingen er per duizend ondernemingen 4,5 tot 5 procent failliet. Dat is een daling van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook een indicator dat het beter gaat: het vertrouwen van ondernemers. Dat is op hoogste niveau in vier jaar en wordt in alle sectoren breed gedragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.