economie

Oekraïne krijgt de zaakjes financieel maar niet op orde

Door Tom Reijner - 10 augustus 2015

De economische en financiële problemen van het Oost-Europese land stapelen zich op, mede door de oorlog waar de Oekraïners nu al ruim een jaar mee kampen.

De laatste tijd waren de ogen vooral gericht op de crisis rond de Griekse schuldenberg. Maar intussen zijn de problemen in Oekraïne allerminst opgelost:

Spanningen

* De nationale munt staat erg laag: voor een dollar krijg je 0,0447 hryvnia. Sinds januari vorig jaar heeft deze munt meer dan 60 procent ingeleverd ten opzichte van de dollar, de Amerikaanse munt.

* Vanwege de voortdurende spanningen rond het conflict in het oosten – waar de pro-Russische separatisten nog altijd strijd leveren met het Oekraïense leger – laten buitenlandse investeerders het afweten. Zo heeft oliebedrijf Shell – dat van plan was schaliegas te gaan boren in het uitgestrekte land – zich inmiddels teruggetrokken, schrijft de Britse krant The Telegraph. Schaliegas zou Oekraïne onafhankelijker moeten maken van Russische energie – inzet van een telkens oplaaiend dispuut.

* De schuld, uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), bedraagt dit jaar 94,4 procent (cijfers: IMF), in totaal 70 miljard dollar. Het financieren van een oorlog, gevoerd door een zwak leger met toch al verouderd materieel, is een dure aangelegenheid. Vergeleken met Griekenland valt de Oekraïense schuld nog mee: de Zuid-Europeanen hebben een schuld van 175 procent van het bbp.

Schuldverlichting?

Een overeenkomst hebben beide landen in elk geval wel: allebei willen ze schuldverlichting – of zoals dat heet – ‘herstructurering’ van de schulden. Kiev wil een afschrijving van 40 procent, en heeft de internationale geldschieters om begrip gevraagd.

We zijn in oorlog, zei premier Arseni Jatsjenjoek, en onze economie is met een vijfde gekrompen. De kredietverleners – en dus schuldeisers – brengen daartegenin dat de problemen slechts tijdelijk zijn en dat het land economisch gezien tijd nodig heeft om te herstellen.

Deze week zal Oekraïne de kredietverleners naar verwachting ontmoeten in het Amerikaanse San Francisco. Als er geen akkoord wordt gesloten over de gewenste herstructurering, kunnen we de terugbetalingen zomaar uitstellen, is de waarschuwing van de Oekraïense regering. Dat zou dan gebeuren in september.

Een van de geldschieters is Rusland, juist het land dat er door Kiev van wordt beschuldigd de opstand in het oosten aan te wakkeren, en militairen te hebben gestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.