economie

Ook eurogroep stemt in met steun aan Grieken

Door Elif Isitman - 14 augustus 2015

De ministers van Financiën van de eurogroep hebben ingestemd met het nieuwe Griekse steunpakket van 86 miljard euro. Het land zal in ruil daarvoor ingrijpende hervormingen moeten doorvoeren.

De eurogroep zette vrijdag tijdens een vergadering in Brussel het licht op groen voor het steunpakket.

Parlementen

In de nacht van donderdag op vrijdag stemde het Griekse parlement al in met de deal. Met de instemming van de eurogroep is het steunprogramma, dat uit het noodfonds ESM zal moeten worden gehaald, echter nog niet helemaal een feit. Een aantal parlementen zal nog instemming moeten geven aan het programma. Hieronder is ook de Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag.

De debatten hiervoor zullen waarschijnlijk aan het begin van volgende week worden gehouden.

PVV-leider Geert Wilders dreigde Rutte donderdagavond  via Twitter met een motie van wantrouwen als er meer Nederlands geld naar de Grieken gaat.

De premier reageerde daar vrijdag laconiek op: ‘Laat maar even’.

Vertrouwen

Donderdag bleek verder uit een peiling dat het Duitse volk niet gelooft in een nieuw steunpakket voor de Grieken. De meerderheid van de Duitse bevolking zou niet het vertrouwen hebben dat Griekenland de gevraagde hervormingen daadwerkelijk zal doorvoeren. De verwachting is echter dat ook de parlementen, zowel de Tweede Kamer als de Bondsdag, toch zullen instemmen met het steunpakket.

De Grieken hebben enige haast met het ontvangen van de steun. Op 20 augustus, volgende week donderdag, moet het land een flinke afbetaling doen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Om dit te kunnen volbrengen, wil het land het nieuwe steunprogramma gebruiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.