economie

Opnieuw vrije val Chinese beurzen, koersduikeling AEX

Door Shari Deira - 24 augustus 2015

De aandelenbeurzen in China raakte maandag opnieuw in een vrije val, wat ook zijn gevolgen heeft voor de aandelenbeurs in Amsterdam en andere Europese effectenmarkten. Wereldwijd wordt gevreesd voor een verdere afkoeling van de Chinese economie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 3,2 procent lager op 428,89 punten. De Amsterdamse hoofdindex, die het jaar begon op 424,47 punten, raakte daarmee bijna de winst voor dit jaar kwijt.

De MidKap kelderde 3,6 procent naar 630,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 2,6 tot 3,2 procent onderuit.

Rood

De beurs in Shanghai zag vorige week al ruim 11 procent aan beurswaarde verdampen, en stond tussentijds 7,5 procent in het rood. De Shanghai Composite zakte tot het laagste niveau in vijf maanden.

De regering in Peking heeft besloten dat pensioenfondsen die worden beheerd door lokale overheden zelf mogen investeren in de aandelenmarkt. Ook dat besluit kon het vertrouwen van beurshandelaren niet versterken, in China niet en daarbuiten.

Munt

De Chinese munt, de yuan, staat onder druk omdat de centrale bank eerder deze maand besloot de waarde van de munt voortaan sterk te laten meebewegen met marktontwikkelingen. Daarop volgde een waardedaling, die wereldwijd twijfel zwaaide over de kracht van de Chinese economie.

De Volksbank van China werkt momenteel aan een maatregel die banken in staat moet stellen meer geld uit te lenen aan het bedrijfsleven, meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zondag. Op deze manier wil de centrale voorkomen dat de scherpe waardedaling van de yuan een zware rem zet op de economische groei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.