economie

Stakingsvirus slaat om zich heen: 4 vragen

Door Servaas van der Laan - 14 augustus 2015

Het lijkt erop dat de politiestakingen van de afgelopen tijd een voorbeeld zijn voor andere sectoren. Ook onderwijzers en ambtenaren bereiden stakingsacties voor.

Een conflict over lonen leidde de afgelopen periode tot stakingen onder politiepersoneel. Vorig weekeinde moesten enkele voetbalwedstrijden in de Eredivisie worden verplaatst, omdat politieagenten binnen bleven.

Het lijkt erop dat de politiestakingen ook andere sectoren hebben geïnspireerd om acties uit te voeren. Volgende week komen verschillende FNV-bonden bijeen om met de leden te praten over mogelijke acties, schrijft de Volkskrant.

Gaat u wat van de acties merken?

Die kans lijkt groot. Vooral in het openbaar vervoer in de steden is de actiebereidheid groot. Ook douaniers op Schiphol en de Rotterdamse haven denken na over acties. En onderwijsvakbond AOb krijgt, nu de schoolvakanties op hun einde lopen, veel boze reacties binnen.

Werknemers van de Belastingdienst en de gevangenissen lieten eerder al hun onvrede merken tijdens protestmarsen. Zij komen mogelijk met vervolgacties

Waarom zijn ze boos?

Het conflict gaat over een door werkgevers voorgestelde loonstijging van 5 procent over twee jaar. Volgens vakcentrale FNV is er door een ‘truc’ met de pensioenpremies slechts sprake van een stijging van 1,7 procent. Het grootste deel van de loonstijging wordt door de werknemers zelf betaald, omdat de pensioenopbouw voor ambtenaren wordt versoberd.

Dit levert de overheid extra inkomsten op, omdat er geen belasting wordt betaald over pensioenpremies, maar wel over het extra loon. Veel bonden gingen akkoord omdat de stijging, na een nullijn van vier jaar, in ieder geval beter is dan niets.

Blijft het hierbij?

De protestkoorts lijkt voorlopig aan te houden. Op 12 september organiseert Red de Zorg een grote demonstratie voor werknemers in de zorg.

Er zal een petitie worden aangeboden aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) waarin wordt opgeroepen om de bezuinigingen in de zorg te stoppen.

Het ging toch juist weer goed?

De stakingen komen op een moment dat de economie juist weer aantrekt. De meeste sectoren zitten intussen op het niveau van voor de crisis. Vooral de IT-dienstverlening, luchttransport, voeding en de agrarische sector maakten een lange periode van groei door. Onder ondernemers is het vertrouwen in de economie eveneens gestegen. Ook de bouwsector zit in de lift, maar hier is het niveau van voor de crisis nog lang niet bereikt.

De stakingen doen zich dan ook hoofdzakelijk voor onder (semi-)overheidspersoneel. Deze werknemers hebben lange tijd op een nullijn gezeten en willen, nu de economie zich weer heeft hersteld, daar een betere beloning voor krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.