economie

Te veel vrije dagen? ‘Dagen inleveren voor meer salaris’

Door Shari Deira - 13 augustus 2015

Voor veel werknemers is het een herkenbaar probleem: een overschot aan vakantiedagen. Het overschot aan ongebruikte vakantiedagen is ook werkgevers een doorn in het oog. Zij willen vrije dagen inruilen voor meer salaris.

Dat blijkt uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN onder 158 leden, meldt De Telegraaf. Nederlandse werknemers hebben gemiddeld 14,5 vakantiedagen opgespaard.

Overschot

Het stuwmeer aan vrije dagen drukt met een waarde van 17 miljard euro nog altijd op de balansen van bedrijven. Het uitbetalen van deze dagen wordt voor werkgevers duurder als het overschot toeneemt en het loon stijgt.

Het aantal vrije dagen neemt structureel al af, maar het opgebouwde verlof blijft flink op de balans drukken. ‘En dit gaat ten koste van de winst,’ zegt een woordvoerder van AWVN tegen de krant. ‘Onze leden klagen al veel langer over dit probleem.’

Hoewel AWVN een lichte daling ziet, hebben veel werknemers ‘meer vakantiedagen dan ze eigenlijk nodig hebben’. Wettelijk hebben werknemers recht op twintig vrije dagen, maar inclusief adv-dagen zitten de meeste werknemers daar ver boven.

Oplossing

Sommige werkgevers verplichten hun werknemers om vakantiedagen op te nemen. Andere ondernemingen overleggen met het personeel om tot een oplossing te komen.

De AWVN pleit voor een uitruil: ‘Lever een vrije dag in voor extra loonruimte. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een beperkte loonruimte. Dan is dit een ideale oplossing. Het probleem is alleen dat dit tijdens cao-onderhandelingen niet genoeg prioriteit heeft bij vakbonden.’

Sinds 1 januari 2012 kunnen werknemers hun wettelijke vakantiedagen al minder lang opsparen. Ze vervallen na anderhalf jaar in plaats van vijf jaar. Zo worden werknemers al gedwongen hun vrije dagen op te nemen.

Voor werknemers met een te groot aantal vakantiedagen hebben sommige bedrijven regelingen, zoals het aanschaffen van een werkplek thuis in ruil voor vakantiedagen. U kunt ook vakantiedagen verkopen, al pakt dat financieel vaak niet gunstig uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.