economie

U was meer geld kwijt aan energie door hogere belastingen

Door Tom Reijner - 06 augustus 2015

De energierekening is de afgelopen vijf jaar met 9 procent gestegen. Gas en elektriciteit werden vooral duurder door hogere belastingen.

Die belastingen (energiebelasting plus btw) bepalen op dit moment iets minder dan 40 procent van de rekening, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Nieuwe heffing

Vijf jaar geleden was dat nog 36 procent. De bestaande belastingen werden volgens het CBS elk jaar verhoogd. De energierekening is de afgelopen vijf jaar met 9 procent gestegen, Dat is wel lager dan de gemiddelde inflatie, van bijna 11 procent in deze periode.

Dat is allemaal geheel conform de visie van bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat wel ruimte ziet voor hogere belastingen. De belasting op energie moet voor het IMF minstens even hoog liggen als op andere consumptiegoederen.

Tarieven

Maar er is ook goed nieuws deze morgen. De energierekening van Nederlandse huishoudens valt dit jaar 50 euro lager uit dan vorig jaar. De jaarrekening, die loopt van juli 2014 tot en met juli 2015, komt gemiddeld uit op 1.771 euro.

Consumenten betaalden minder voor gas dan een jaar eerder (4,4 procent). De prijs voor de levering van gas was 8 procent lager dan vorig jaar. Grotere voorraden zorgden voor lagere prijzen.

Ook de prijs voor het transport van gas was in juli 4 procent lager dan vorig jaar, nadat de Autoriteit Consument en Markt besloot om met ingang van januari dit jaar de maximale tarieven voor het transport te verlagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.