economie

Vergeten uit te checken… zo krijg je je geld terug

Door Olivier van Paasschen - 14 augustus 2015

Veel reizigers in het openbaar vervoer vergeten uit te checken, wat veel geld kost. Hoe krijgt u dat terug?

De chipkaart voor het openbaar vervoer wordt flink gebruikt: elke week meer dan 46 miljoen keer, onder meer om in en uit te checken. Daar gaat weleens wat fout, vooral bij het uitchecken. Wie dat vergeet, betaalt vaak te veel voor zijn reis.

Bij het inchecken wordt door bus- en treinmaatschappijen namelijk een vast instaptarief ingehouden op het saldo dat op de kaart staat. Achteraf wordt dat instap­tarief verrekend met de daadwerkelijke ritprijs. Wat er vooraf te veel is afgeschreven, wordt dan weer op de kaart bijgeschreven.

Een voorbeeld: wie de trein tussen het Limburgse Weert en Roermond neemt – een rit die 4,90 euro kost – betaalt bij inchecken automatisch 20 euro. Bij het uitchecken wordt het niet-verreisde bedrag, 15,10 euro, weer op de kaart gezet. Checkt u niet uit, dan weet de NS logischerwijs niet waar u uitstapt, en houdt de maatschappij voor de zekerheid de volledige 20 euro in. De rit kost dan meer dan vier keer zoveel.

Binnen zes uur

Het is vooral oppassen voor incidentele reizigers, en op stations waar geen poortjes zijn maar incheckpalen, waaraan je vaak ongemerkt voorbijloopt. Hoeveel niet-uitchecken precies kost, hangt af van de rit, en van het type vervoer. Zo wordt voor de trein 20 euro afgeschreven, maar voor de bus, tram en metro is dat 4 euro.

Vergeten uit te checken pakt niet altijd duurder uit. Neemt u bijvoorbeeld de trein van Groningen naar Utrecht, wat in de tweede klas 24,10 euro kost, dan is de ov-chipkaartpoortjes voorbijlopen voordeliger: de ritprijs is dan hoger dan het instap­tarief van 20 euro. Overigens werkt dat niet als u binnen zes uur weer wilt inchecken: u checkt dan namelijk alsnog uit.

Wie wel door een fout duurder uit is, kan het te veel afgeschreven geld achteraf terugvragen. Dat kan zowel met een anonieme kaart als met een ov-chipkaart die persoons­gebonden is, via de website www.uitcheckgemist.nl, of door uw kaart te registreren op www.ov-chipkaart.nl.

Daar kunt u ook controleren of u telkens daadwerkelijk bent uitgecheckt. Dat is handig voor als een van de ov-paaltjes niet goed werkt.

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.