economie

Zwarte dag op de beurs: wat is er aan de hand?

Door Servaas van der Laan - 24 augustus 2015

De beurs kende maandag één van de donkerste dagen sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Wat is er aan de hand?

In één dag raakte de aandelenbeurs in Amsterdam de dit jaar opgebouwde winst weer kwijt. De AEX sloot met een verlies van 5,2 procent op 419,68 punten. Daarmee werd het verlies van ruim 9 procent van eerder op de dag nog enigszins goedgemaakt.

Crisis

Zo’n groot verlies is al jaren niet meer op het Damrak voorgekomen. Alleen in 2008 en 2009 werden na het uitbreken van de crisis grotere verliezen genoteerd.

In de rest van Europa was het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 6 procent. Er werd maandag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd.

Paniekgolf

Waar wordt dit verlies door veroorzaakt? Volgens Johan Brinkman, hoofdredacteur van Beleggers Belangen, zijn de verliezen op de beurs het gevolg van een paniekgolf na een zeldzame samenloop van omstandigheden:

‘In de eerste plaats neemt de economische groei in China sterk af. Beleggers vrezen terecht dat dit ook effect zal hebben op de groei van andere opkomende economieën, maar ook op de economieën in de Verenigde Staten en Europa,’ zegt Brinkman. ‘Ten tweede hebben die teruglopende economische verwachtingen ook geleid tot minder vraag naar grondstoffen, zoals olie, en dus tot dalende grondstoffenprijzen. En ook dat heeft negatieve gevolgen voor de opkomende én de ontwikkelde economieën.’

FED

Naast de problemen in China en in andere opkomende economieën speelt ook de centrale bank van Amerika een rol in de paniek op de beurzen.

Brinkman: ‘De centrale bank van de Verenigde Staten, de FED, neemt later dit jaar een besluit over een mogelijke renteverhoging, de eerste in vele jaren. Kortweg betekent dit dat beleggers vanaf dat moment geld zullen onttrekken aan de opkomende markten om ze in de VS te gaan investeren. Ook dat zal de opkomende economieën – maar daarmee ook de wereldeconomie als geheel – verzwakken.’

Mogelijkheden

Door de speculaties over de aanstaande beslissing van de FED is de euro flink in waarde gestegen. Dit maakt Europese producten duurder voor andere continenten, terwijl bijvoorbeeld Chinese producten voor ons juist goedkoper worden. Een sterkere munt is hard nodig voor economische vooruitgang.

Ook op de beurzen zullen er volgens Brinkman weer ‘koopjesjagers’ zijn die mogelijkheden zien in de verliezen van maandag. ‘We zien dat beleggers die de afgelopen jaren veel geld hebben verdiend, nu dus hun winsten veiligstellen. Tegelijkertijd zullen er na een dag als vandaag altijd ook beleggers zijn die zo’n harde klap zien als een prachtig koopmoment. Beleggers kunnen in iedere marktsituatie geld verdienen. Met andere woorden: de aandelen of andere instrumenten die vorige week koopwaardig waren, zijn nu nog steeds koopwaardig. Of misschien wel meer.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.