economie

Belastingvrij schenken keert terug: wat zijn de regels?

Door Jean Dohmen - 03 september 2015

Het kabinet wil de eenmalige schenkingsvrijstelling voor het eigen huis opnieuw verhogen tot een ton.

De populaire schenkingsvrijstelling van 100.000 euro voor de aanschaf van een eigen huis of het aflossen van een hypotheekschuld keert waarschijnlijk terug.

Volgens Haagse bronnen maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend dat de zogeheten ‘jubelschenking’ met ingang van 2017 opnieuw wordt ingevoerd. De vrijstelling was per 1 januari 2015 afgeschaft.

Om de in het slop geraakte huizenmarkt een duwtje in de rug te geven, voerde het kabinet per 1 oktober 2013 een ruime vrijstelling in. Iedere Nederlander kon een ander eenmalig belastingvrij 100.000 euro schenken, zolang het geld maar werd gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van een eigen huis of aflossing van een hypotheek.

Belasting

De regeling was erg populair. Tot dan konden alleen ouders hun kinderen eenmalig maximaal 51.000 euro voor dat doel belastingvrij schenken.

Bovendien was er een leeftijdsgrens aan gekoppeld: de vrijstelling gold in beginsel alleen voor kinderen van 18 tot 40 jaar. Een neef die geld kreeg van zijn oom of een kleinkind dat geld kreeg van zijn grootmoeder voor de aankoop van een huis, moest daarover gewoon belasting betalen.

Details van de nieuwe regeling moeten nog worden bekendgemaakt. Volgens de uitgelekte plannen zou deze eenmalige belastingvrije schenking van 100.000 euro, net als de oude, voor iedereen gelden, en niet alleen voor ouders die hun kinderen geld geven. Vreemd genoeg zou er dan weer wel een leeftijdsgrens gaan gelden van 40 jaar.

Versoepelen

Het ligt voor de hand dat wie al van de oude regeling heeft geprofiteerd, niet ook nog van de nieuwe gebruik kan maken. Het gaat om plannen waarover de Tweede Kamer het laatste woord heeft.

De lobby om de regels verder te versoepelen, is al begonnen. De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) dringt aan op een verdere modernisering van de regels.

EPN wil dat er ook een vrijstelling komt voor kinderen die geld van hun ouders krijgen om hun studieschuld af te lossen. Nieuwe studenten krijgen sinds dit jaar in principe geen basisbeurs meer en moeten het geld bij de overheid lenen. Die schuld kan flink oplopen.

Elsevier nummer 37,12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.