economie

Boerenprotesten leiden tot onrust in Brussel

07 september 2015

Brandende hooibalen, waterkanonnen en heel veel tractoren. Ongeveer 5.000 protesterende boeren zorgen voor onrust in Brussel. De Europese Commissie probeert met plannen te komen om de boeren tegemoet te komen.

Belgische, Franse en ook Nederlandse boeren zijn per tractor naar de Belgische hoofdstad getrokken. Ze zijn ontevreden over de lage prijzen die krijgen voor hun producten.

De boeren willen dat de Europese Unie onder andere de productie van zuivel, eieren en vlees beperkt, waardoor de prijzen kunnen stijgen. Vooral na het Russische embargo op Europese producten zijn de prijzen van bijvoorbeeld melk sterk gedaald.

Hoewel de protesten rustig begonnen, werd de sfeer snel grimmiger. De politie moest ingrijpen, hierbij raakte één agent gewond.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Overleg

De Europese ministers van Landbouw voeren maandagmiddag overleg over mogelijke maatregelen. Er zou een pakket van 500 miljoen aan maatregelen op tafel liggen. Het leeuwendeel van het geld is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.