economie

Chinezen grijpen de macht bij verzekeraar VIVAT

Door Remko Nods - 14 september 2015

Alles wijst er op dat de Chinese aandeelhouder Anbang bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van VIVAT heeft weggestuurd. ‘Een totale verrassing,’ noemen bronnen binnen verzekeraar VIVAT – voorheen REAAL Verzekeringen – het plotselinge vertrek van Van Olphen.

De schrik is te begrijpen, want hij was nog maar twee maanden in functie.

Ook voor de rest van het bestuur, én voor de raad van commissarissen, moet het opstappen van Van Olphen als een verrassing zijn gekomen, want zijn opvolger staat immers nog niet klaar.

Uit het summiere persbericht van VIVAT van maandag valt op te maken dat nog begonnen moet worden met zoeken naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Van Olphen vertrekt, omdat dit in het belang zou zijn van VIVAT, zo wordt gemeld. Waarom? Een woordvoerster kan daar ‘niet dieper op ingaan’.

Ontslagbesluit

Alles wijst er op, dat niet de raad van commissarissen, maar de nieuwe aandeelhouder van VIVAT, de Chinese verzekeraar Anbang, het vertrek van Van Olphen heeft geforceerd.

Het enige dat de woordvoerster hierover kwijt wil is dat ‘zijn terugtreden is overeengekomen tussen VIVAT N.V. en Van Olphen zelf’. Impliciet betekent dit dat het ontslagbesluit genomen is op een aandeelhoudersvergadering, waar alleen de Chinese eigenaar aanwezig was.

Vertrekvergoeding

Van Olphen krijgt een vertrekvergoeding, die ‘binnen de geldende wet- en regelgeving valt’. Hieruit valt alleen op te maken dat het vertrek niet vrijwillig was. Hoe hoog de vergoeding is, wil de woordvoerster niet bekendmaken.

Het maximale bedrag dat Vivat, volgens de eigen beloningsnormen, mag uitkeren bij een gedwongen vertrek van een bestuurslid, bedraagt eenmaal het vaste jaarsalaris. Dat was 559.000 euro (in 2014). Van Olphen blijft niet nog enige tijd aan als ‘adviseur’ van het bestuur – een bekende truc om een hoge(re) vertrekvergoeding te camoufleren.

In een klap

Anbang kocht VIVAT onlangs voor het symbolische bedrag van 1 euro, met de verplichting om 1,35 miljard euro aan nieuw kapitaal te verstrekken. Dat bedrag is nodig om de zwakke financiële positie van VIVAT te herstellen.

Anbang kocht Vivat, omdat deze aankoop de Chinezen in een klap een stevige marktpositie in Nederland verschaft, met drie miljoen klanten. Van Olphen onderhandelde destijds namens REAAL met de Chinezen over de transactie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.