economie

CPB: belasting kapitaalinkomen moet eenvoudiger

25 september 2015

De belastingen op verschillende vormen van kapitaal zijn zo divers, dat Nederlanders bij hun beslissingen over het vermogen mede worden gedreven voor fiscale motieven. De fiscale aanpak van kapitaal moet eenvoudiger.

In het rapport Een meer uniforme belasting van kapitaalinkomen van het Centraal Planbureau (CPB) pleiten de onderzoekers voor meer uniformiteit.

Huis

Het CPB doelt met kapitaal om ondernemingswinst, rente, dividend, vermogenswinst of –aanwas en royalty’s, maar ook om het eigen huis. Wat zijn de belangrijkste conclusies?

  • Belastingen van de verschillende vormen van kapitaalinkomen vormen een ‘lappendeken’ van complexe heffingen.
  • Beslissingen over vermogen worden mede gedreven door fiscale motieven.
  • Mensen ervaren het huidige stelsel als onrechtvaardig.
  • Belastingopbrengsten zijn relatief laag vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie.

Belastingregels

Als het belasten van kapitaal eenvoudiger wordt, laten mensen hun ‘economisch gedrag’ en besluiten minder afhangen van belastingregels. Daardoor zijn bedrijven en huishoudens minder gevoelig voor ‘conjuncturele schokken’, meldt het CPB, en dat zal bijdragen aan de economische welvaart.

De onderzoekers doen ook vijf aanbevelingen, met als doel een meer uniforme belasting op kapitaalinkomen, wat leidt tot belangrijke ‘welvaartsvoordelen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.