economie

Kamp wil de dynamiek van Mondriaan in Nederlandse economie

Door Carla Joosten - 07 september 2015

De minister van Economische Zaken ontving gasten uit het bedrijfsleven. ‘Ik wil dat bedrijven en mijn medewerkers elkaar kennen zodat problemen meteen kunnen worden opgelost.’

Het walking dinner was op niveau zoals het hoort als je gasten uit het bedrijfsleven uitnodigt: vis, varkenswangetjes, Franse kaas. En ja, voor wie daarna nog honger had, waren er bitterballen.

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken ontving in Gemeentemuseum Den Haag, waar Mondriaans Victory Boogie Woogie hangt, waarvan Kamp de dynamiek graag terug zou zien in ’s lands economie.

Kamp nodigt ondernemers geregeld uit om met ze af te stemmen. ‘Ik wil dat bedrijven en mijn medewerkers elkaar kennen zodat problemen meteen kunnen worden opgelost.’ Zijn jongste missie is ondernemers meer ruimte bieden door regels te vernieuwen.

Kamp: ‘Op drones, zelfrijdende auto’s en 3D-printers zijn de bestaande regels niet afgestemd. Regels moeten meer dan nu het geval is evenwicht brengen in dynamische beweging, om Mondriaan te citeren.’

Dat viel goed in het Gemeentemuseum, waar het gonsde van ‘fieldlabs, intrinsieke samenwerking, het benutten van datatechnologie en Nederland als proeftuin’.

Philips­-topman Benelux Hans de Jong (58): ‘We moeten maatschappelijke thema’s zien als een kans en niet als een bedreiging. Denk aan de zorg, waar techniek oplossingen kan bieden.’ Ook start-ups kwamen netwerken, zoals Mark-Jan Harte (43) van Algoritmica, dat computers problemen laat analyseren.

De eeuwige klacht van het mkb klonk ook. ‘Nederland heeft een probleem met de financiering van risicovolle activiteiten. We zijn te behoudend,’ vond Jaap Haartsen (52), de uitvinder van de bluetooth-technologie. En dat terwijl Kamp juist zo tevreden is over de kracht van het bedrijfsleven. Er moet meer worden afgestemd.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.