economie

Merkel belooft: ‘Geen hogere belasting door migratiecrisis’

Door Elif Isitman - 06 september 2015

Duitsland verwacht ongeveer 800.000 migranten dit jaar. Het land kan de instroom aan zonder de belastingen te verhogen en zonder dat het berekende budget van het land in gevaar komt.

De belastingen worden niet verhoogd naar aanleiding van de migratiecrisis. Die belofte maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdagavond. Door een hogere opbrengst dan verwacht, zou de regering ongeveer vijf miljard over hebben om de migratie te financieren, meldt persbureau Reuters.

Extra

In augustus werden meer dan 100.000 migranten geregistreerd in Duitsland. In totaal verwacht het land, dat er een soepel immigratiebeleid op nahoudt, dit jaar ongeveer 800.000 migranten. Dat is vier keer meer dan in 2014.

De Duitse regering introduceert een extra budget om de migranteninstroom te kunnen bolwerken. Hiermee wordt onder meer medische zorg voor migranten gefinancierd en worden gemeentes die geen accommodatie voor de migranten paraat hebben, geholpen.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung berekent zondag dat de totale kosten voor de regering op ongeveer 10 miljard euro zouden liggen. Ter vergelijking: in 2014 waren de Duitsers 2,4 miljard euro kwijt aan de opvang van migranten.

Grenzen open

Oostenrijk en Duitsland gooiden zaterdag hun grenzen open voor duizenden migranten die vanuit Hongarije per bus aankwamen. Naar verwachting komt Merkel zondag met aanvullende maatregelen voor Duitse gemeentes om de instroom in betere banen te leiden.

Zo zou de regering onder meer met een uitbreiding komen van de lijst van landen die als ‘veilig’ worden gezien, en die dus geen recht op asiel geven. Hieronder zullen onder meer Kosovo, Albanië en Montenegro komen te vallen. Naast asielzoekers uit het Midden-Oosten kampt Duitsland namelijk ook met een enorme instroom van Balkanmigranten, die voornamelijk uit economische overwegingen naar West-Europa willen.

Het land wees eerder ongeveer 10.000 migranten geen asielstatus toe, omdat zij uit westerse landen als Servië en Macedonië afkomstig waren. Er zouden in 2015 meer dan 75.000 asielaanvragen uit Balkanlanden zijn geweest, die waarschijnlijk worden afgewezen, aldus de Duitse regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.