economie

‘Mijn maandinkomen is gelukkig laag genoeg’

Door Ruud Deijkers - 23 september 2015

Iris Hupkens (25) is software-ontwikkelaar en heeft ‘gelukkig’ een laag genoeg maandinkomen voor een sociale huurwoning.

‘Er is veel vraag naar computerprogrammeurs. De vier bedrijven die ik een sollicitatiebrief stuurde, nodigden me allemaal uit voor een gesprek. Ik ging voor de kortste reistijd, niet voor het hoogste salaris.

‘Mijn salaris bij software-ontwikkelaar TOPdesk is 1.900 euro netto per maand. De sollicitatieprocedure was prettig: ik moest echt iets praktisch programmeren. Bij een ander bedrijf waar ik solliciteerde, moest ik anderhalf uur meerkeuzevragen invullen voor een intelligentietest.

‘In 2013 studeerde ik cum laude af in computer science aan de Universiteit Leiden. Tijdens mijn studententijd had ik mijn financiën op orde: ik verdiende bij als student-assistent en heb niets geleend. Ik ben niet gewend veel uit te geven. Net als mijn vader maak ik er een sport van om lekkere dingen  te maken van aanbiedingen uit de supermarkt.’

‘Mijn maandinkomen is gelukkig laag genoeg voor een sociale huurwoning. Particuliere verhuurders zijn vaak uitknijpers. Ik betaal nu 450 euro per maand voor een benedenwoning in Leiden. Elke maand zet ik zeker 800 euro op mijn spaarrekening, voor als ik ooit een huis ga kopen.

‘De rest van mijn geld gaat vooral naar veel goedkope dingen, fantasyboeken of kitscherige prullaria van een euro. Of een muismat bedrukt met 20-­euro-biljetten, die laat ik niet liggen. Net als een langwerpig rendier dat als tochtstrip voor de deur ligt, en een spaghettilepel van 50 cent, in de vorm van een dinosaurus. Fijn dat er mensen zijn die dat ontwerpen.

‘Computerspelletjes koop ik met belachelijke kortingen via webshop Steam. Team Fortress 2 kostte 10 euro. Dat spel heb ik bij elkaar zeshonderd uur lang gespeeld. Dan heb je het ook wel weer gezien. Bij Ikea kocht ik een oranje en een zwarte Nisse-klapstoel voor 12,50 euro per stuk. Nu kunnen meer vrienden meespelen met bijzondere kaartspellen. Bijvoorbeeld Ca$h ’n Gun$, waarin je samen een bende overvallers speelt die een buit verdeelt. Het kost 30 euro en er zitten schuimrubberen pistooltjes bij.’

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.