economie

Milieuclubs krijgen hun zin: Shell vertrekt uit Alaska

Door Thomas Borst - 28 september 2015

Shell stopt met olieboringen in de zeebodem bij Alaska omdat proefboringen teleurstellende resultaten hebben opgeleverd. Greenpeace en andere milieuclubs reageren verheugd op het nieuws.

Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern Shell zegt dat doorgaan met de boringen rondom Alaska niet rendabel is. Het bedrijf wijst op de hoge kosten en strenge regels. Niettemin zegt Shell een terugkeer naar het poolgebied op de lange termijn niet uit te sluiten.

Twijfels

Milieuorganisatie Greenpeace, dat al geruime tijd actievoerde tegen de boringen, spreekt van een ‘overwinning voor het milieu’. Campagneleider klimaat en energie Faiza Oulahsen betwijfelt of Shell zich definitief terugtrekt uit het poolgebied. ‘Het is de vraag of het een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag was toch de laatste dag van het boorseizoen.’

In april klommen demonstranten op het boorplatform Polar Pioneer. Shell benadrukt dat het altijd veilig heeft gewerkt in het poolgebied.

Ook Milieudefensie is tevreden over het besluit van Shell. ‘Het laat zien dat Shell steeds meer moeite heeft om nieuwe voorraden te vinden en dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen voorbij is,’ zegt een woordvoerder.

Kosten

Het is nog niet bekend welke financiële consequenties de beslissing heeft. De bezittingen van Shell bij de operatie in Alaska hebben een waarde van 2,7 miljard euro.

Het bedrijf heeft voor bijna 1 miljard euro aan contractuele verplichtingen rond de operatie. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers op 29 oktober, zal duidelijk worden hoe groot de financiële schade is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.