economie

Nog even en we worden in restaurants bediend door robots

Door Michiel Dijkstra - 07 september 2015

Michiel Dijkstra, economieredacteur van Elsevier, bezoekt een meeneemrestaurant en vraagt zich af: hoe lang nog voor hier een robot staat?

Aan de balie bij pastaketen Julia’s is het niet moeilijk voor te stellen hoe restaurants volledig kunnen worden geautomatiseerd. Na mijn bestelling leegt het meisje achter de balie een afgemeten zakje tortellini in een mandje in een bassin met kokend water, verwarmt een afgemeten lepel saus in een pannetje, en schept er afgemeten lepels vooraf gegrilde groenten en basilicumblaadjes bij.

Dan verdwijnt de tortellini met de saus en, alweer, afgemeten lepels Parmezaanse kaas in een meeneemdoosje: klaar. Indus­triële assemblage, zou je kunnen zeggen, werk dat een robot ook kan doen. Dat scenario komt volgens experts snel dichterbij: de verwachting – voor sommigen vrees – is dat robots in hoog tempo banen van mensen overbodig maken.

Quinoa

Voor het werk in restaurants wordt die verwachting werkelijkheid, althans in San Francisco. Daar opende vorige week Eatsa zijn deuren, een hightechrestaurant waar je bestelt op een iPad en het eten na een paar minuten verschijnt in een speciaal glazen kastje, een beetje zoals bij de Febo.

Aan de balie komt er dus al geen mens meer aan te pas. In de keuken wordt het eten – superhippe salades met quinoa – nog wel door mensen bereid, maar de bedoeling is dat ook dit geheel wordt geautomatiseerd, zei oprichter Scott Drummond tegen zakenblad Fast Company.

Daaraan wordt in San Francisco sowieso hard gewerkt. Start-up Momentum Machines ontwikkelde een apparaat dat 360 broodjes hamburgers per uur kan vervaardigen.

‘Onze machine is niet bedoeld om werknemers te helpen,’ zei oprichter Alexandros Vardakostas tegen website salon.com. ‘Het is bedoeld om ze compleet overbodig te maken.’ Andere machines zijn in de maak. Wie weet bestel ik over vijf jaar tortellini bij een robot.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.