economie

Opnieuw heeft OM ‘criminele organisatie’ Uber in het vizier

Door Tom Reijner - 29 september 2015

De veelbesproken en omstreden taxidienst Uber wordt ervan verdacht de taxiregels te hebben overtreden in ‘georganiseerd verband’. Mogelijk wordt Uber aangemerkt als een ‘criminele organisatie’.

In documenten van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die RTL Z in handen zegt te hebben, wordt over Uber gesproken als een mogelijke criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil daarover geen commentaar geven, en ook het ILT wil er niets over zeggen. ‘De precieze verdenking zal te zijner tijd op de tenlastelegging komen te staan,’ zegt een OM-woordvoerder.

Inval

Dinsdagochtend is een inval gedaan door de twee instanties. Daarbij is administratie in beslag genomen. Of er mensen zijn opgepakt, is niet duidelijk. De actie van Justitie heeft alles te maken met UberPOP, een van de diensten van de app Uber.

De taxidienst maakt het volgens de inspectie en het OM mogelijk om taxiritten te boeken bij particulieren die zich aanbieden als taxichauffeur. Dat gebeurt zonder vergunning en ook niet met het vereiste blauwe kenteken.

Mensen kunnen van de dienst gebruikmaken in de vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Sinds de lancering van UberPOP heeft ILT al 450.000 euro aan dwangsommen opgelegd aan moederbedrijf Uber.

Creditcards

Justitie vermoedt desondanks dat UberPOP gewoon is doorgegaan met de overtreding van de taxiregels. De dienst heeft in het recente verleden diverse boetes gehad. Ook heeft de Inspectie de burelen van Uber in maart doorzocht.

De verdenking is dat de ritten worden betaald met creditcards. Uber houdt daarbij een deel van de ritprijs in. Wat overblijft, wordt aan de particuliere chauffeurs uitbetaald.

UberPOP vindt de taxiwet (uit 2000), waar de overheid zich op beroept, overigens maar ouderwets. ‘De overheid werkt aan nieuwe wetgeving met ruimte voor innovatie, zoals UberPOP, maar dat kan zo nog een paar jaar duren’, schreef Uber eerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.