economie

Te koop: een enorm vrijstaand monument in Tilburg

Door Ellen Weber - 23 september 2015

Staatsbosbeheer heeft in Tilburg een bijzonder vrijstaand huis te koop staan. ‘We zoeken liefhebbers die er plezier aan beleven dit rijksmo­nument te onderhouden.’

Villa Mariënhof ligt in een parkachtige tuin aan een laan vlak bij de Universiteit Tilburg. Textielfabrikant Jos Jansen liet het huis met de statige, brede voorgevel in 1916 bouwen. De familie had geen erfgenaam, en liet daarom Staatsbosbeheer een legaat na.
Daarin stond het verzoek de villa 25 jaar lang in stand te houden. Nu daar ruimschoots aan is voldaan, en de huidige huurders het pand verlaten, staat het enor­me huis te koop.

‘We zoeken liefhebbers die er plezier aan beleven dit rijksmo­nument te onderhouden,’ zegt Hein van Nunen, rentmeester bij Staatsbosbeheer. Want zowel de binnen- als buitenkant heeft een monumentenstatus. Zo stammen de marmeren gootstenen, groen geglazuurde tegels en teakhouten lambriseringen nog uit 1916.

Naast het enorme aantal kamers – tien in totaal – is de prachtige tuin van 1,7 hectare in Engelse landschapsstijl bijzonder. De bomen uit het ontwerp van landschapsarchitect Leonard Springer, bekend van het Leijpark in Tilburg, zijn honderd jaar oud.

Achter de villa ligt een enorm gazon, omringd door treurbeuken, zilverlindes en eiken. Een fraai slingerpad met heesters maakt een boswandeling in eigen tuin mogelijk. Aan de straatkant staat een theehuisje. Momenteel wordt de tuin, inclusief de oprijlaan en tien parkeerplaatsen, gerestaureerd.

Potentiële kopers moeten er wel rekening mee houden dat ze voor de vraagprijs van 949.000 euro alleen het huis kopen: de grond blijft van Staatsbosbeheer, die daarvoor een erfpachtcanon tot 23.834 euro per jaar vraagt. Die is weliswaar fiscaal aftrekbaar, maar maakt Villa Mariënhof wel aanzienlijk duurder.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.