economie

Te koop: ratjetoe aan stijlen, op steenworp van bossen en beken

Door Ellen Weber - 17 september 2015

In het centrum van Oosterbeek, in het bosrijke gebied bij Arnhem, staan drie herenhuizen uit begin 1900. Opdrachtgever was kunstschilder Bernardus Arps, die in het middelste huis woonde.

De huidige eigenaresse, José Eicher (55), houdt van het ratjetoe aan elementen uit de neorenaissance- en chaletstijl. Kenmerkend zijn de overstekende kappen met rijk gedecoreerde sierspanten. Eicher en haar man betaalden 32 jaar geleden omgerekend 76.000 euro voor het rijksmonument, dat toen in gebruik was als verzorgingshuis.

Hokkerig

‘Elke kamer werd apart verhuurd, het huis was hokkerig en uitgeleefd.’ Het echtpaar verwijderde de verlaagde plafonds en brak muren door. Op de begane grond kwam een keuken, in de aangrenzende eetkamer herstelden ze het ornamentenplafond.

De twee kamers aan de voorzijde werden de wacht- en spreekkamer van hun dierenartspraktijk. De eerste verdieping bestaat uit een grote L-vormige woonkamer, met zowel voor als achter een balkon. Er is ook een studeerkamer met uitzicht op de achtertuin.

Op de tweede verdieping zit een slaapkamer met toegang tot een ruime badkamer. Er is ook een tweede badkamer, en er zijn nog twee kleinere slaapkamers met fraaie houten plafonds.

Hoewel de hellende tuin op het noorden ligt, is er dankzij zijn diepte van 25 meter toch veel zon. En hoewel midden in het dorp, woon je hier toch rustig, op een steenworp afstand van bossen, beken en sprengen.

Eicher heeft in deze villa altijd een druk leven gehad. Maar binnen een jaar overleed haar man en ging haar dochter op kamers. ‘Het huis is te groot voor één persoon. Bovendien is het tijd om een nieuwe weg in te slaan.’

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.