economie

Vindt u aandelen te ingewikkeld? Investeer dan in whisky

Door Nic Vrieselaar - 11 september 2015

Wie aandelen een ver-van-mijn-bedshow vindt, kan ook investeren in flessen zeldzame whisky.

Naast aandelen en obligaties is er een keur aan alternatieve beleggingsvormen. De laatste jaren blijkt vooral whisky populair. De Britse whiskywebsite Rare Whisky 101 becijferde dat de honderd populairste flessen het afgelopen half jaar, vergeleken met het jaar ervoor, gemiddeld 9 procent in waarde stegen.

Net als bij aandelen is het de truc om te voorspellen welke whisky waardevoller wordt. ‘Denk aan whisky’s die niet meer worden gemaakt,’ vertelt Lucas Versantvoort (38), die als hobby in de drank belegt. ‘Zoals flessen uit een gelimiteerde oplage, of van een distilleerder die niet meer bestaat.’ Doordat de flessen zo nu en dan ook gewoon worden leeggedronken, wordt de drank nog zeldzamer – en waardevoller.

Bijzondere flessen

Zelf investeren in whisky vergt weinig kapitaal: een fles goede whisky is al te koop voor minder dan 100 euro, en de drank boet in de loop der tijd niet in aan kwaliteit. Tenminste: zolang de dop op de fles blijft zitten. Zoeken naar bijzondere flessen kan gewoon bij de slijter, of op veilingwebsites zoals de Nederlandse ‘whiskybeurs’ World Whisky Index.

Via dat bedrijf, dat een vergunning heeft van financiële waakhond AFM, kunnen beleggers begeerde whisky’s kopen en verkopen. De transactiekosten daarvoor liggen tussen de 0,5 en 2 procent.

Opvallend: investeerders kunnen hun ‘portfolio’ bij de whiskybeurs in Sassenheim ook verzekerd stallen, in een speciale kluis. Dat is wel relatief prijzig: tot 2 procent per jaar over de verzekerde waarde. Versantvoort: ‘Ik heb er enkele flessen liggen omdat ze thuis het risico lopen aangebroken te worden.’

Mooie rendementen

Ondanks de mooie rendementen van de afgelopen jaren – de laatste fles die Versantvoort verkocht, ging weg voor 34 procent meer dan hij hem kocht – is ook beleggen in whisky risicovol. Zo staan tegenover de honderd meest gewilde flessen, de honderd slechtst presterende flessen, die afgelopen jaar bijna 10 procent in waarde daalden. Soms blijkt het aanbod toch groter dan aanvankelijk gedacht.

Versantvoort: ‘Maar mocht de investering niets opleveren, dan heb ik altijd nog een fles lekkere whisky.’

Elsevier nummer 38, 19 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.