economie

Volkswagen haalt vervuilende diesels uit de verkoop

Door Emile Kossen - 28 september 2015

Volkswagens uitgerust met een verdachte dieselmotor zullen in Nederland voorlopig niet meer te koop zijn.

Volkswagenimporteur Pon en de Nederlandse autodealers maakten maandag bekend de verkoop van dieselauto’s die mogelijk zijn uitgerust met speciale software op te schorten. Met die software kunnen milieutests worden gemanipuleerd en lijkt het alsof de auto’s veel minder schadelijke gassen uitstoten dan in werkelijkheid het geval is.

Milieunormen

Het zou gaan om 4.100 auto’s die nu nog bij de dealers staan. Volgens Pon is het niet duidelijk of deze auto’s Europese milieunormen overschrijden en wil het daarmee geen risico nemen.

Pas als er ‘volledige duidelijkheid’ is over hoe Volkswagen precies van plan is de problemen is op te lossen, zal door Pon worden besloten of de auto’s toch weer kunnen worden verkocht. Het plan van Volkswagen zou binnen enkele dagen moeten komen.

Vrijwillig

De verkoopstop van verdachte dieselauto’s betreft een vrijwillige actie van de importeur en dealers. Terwijl Zwitserland de verkoop van Volkswagen dieselauto’s eerder verbood, kan Nederland dat – als EU-lid – niet doen. De auto’s hebben per slot van rekening de Europese tests altijd gehaald.

Volkswagen maakte vorige week bekend dat er zeker elf miljoen dieselauto’s zouden zijn uitgerust met de manipulatiesoftware. Maandag bleek dat ook auto’s van dochtermerken Audi, Skoda en Seat vervuilender zouden zijn dan de tests uitwijzen. Naar Martin Winterkorn, de oud-topman van Volkswagen, heeft Duitsland een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.