economie

Volkswagen-schandaal dreunt door in Duitsland: ‘Au, pijn!’

Door Tom Reijner - 23 september 2015

‘Au, pijn, Volkswagen!’ roept Bild op de voorpagina woensdag, nadat het boulevardblad dinsdag al sprak van ‘imagoschade’ voor Duitsland. Ook andere Duitse media zijn duidelijk ontzet over de uitgebreide Volkswagen-fraude.

Ook het commentaar op de website van Der Spiegel is niet mals: Volkswagen heeft niet alleen de positie in de Verenigde Staten in gevaar gebracht, maar de reputatie van de hele Duitse industrie op het spel gezet.

Lange traditie

De Duitsers zijn maar wat trots op hun auto-industrie, de meest in het oog springende sector in de economie van Duitsland die een lange traditie kent. Het Volkswagen-concern is een van de grootste autofabrikanten ter wereld, gerekend naar omzet.

In dit lijstje staat Volkswagen op de tweede plek, met een omzet van 167,9 miljard dollar (dat is 150 miljard euro).  ‘Uitgerekend VW!’ schrijft Der Tagesspiegel. ‘Deze fraude beschadigt het merk Duitsland.  Volkswagen zal de bovenste plek als het concern met de meest verkochte auto’s moeten afstaan aan (het Japanse autobedrijf) Toyota.’ Inmiddels heeft ook bondskanselier Angela Merkel zich uitgesproken over de kwestie. Ze dringt aan op ‘maximale openheid’.

Grote druk

Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn staat onder grote druk om het veld te ruimen. De toekomst van de CEO hangt aan een zijden draadje. De Duitse pers haakt daarop in.’Winterkorn moet weg achter het stuur’, meldt Berliner Zeitung.

Columnist Ulrich Schäfer van de Süddeutsche Zeitung schrijft dat ‘een verlenging van zijn contract onder deze omstandigheden nauwelijks voorstelbaar is’. Winterkorn heeft nog tot vrijdag om met een geloofwaardige verklaring te komen, vindt Frankfurter Allgemene Zeitung.

De raad van toezicht van Volkswagen buigt zich op die dag over de vraag of Winterkorns contract al dan niet wordt verlengd. De CEO heeft zelf aangekondigd van geen wijken te willen weten. In een videoboodschap liet hij weten ‘verschrikkelijke spijt’ te hebben dat het vertrouwen in Volkswagen is geschaad.
http://www.youtube.com/watch?v=RSFb55Sd04s

Manipulatie

Het autoconcern heeft breeduit erkend dat het zo’n 11 miljoen dieselauto’s wereldwijd zijn uitgerust met speciale computerprogramma’s. die ervoor zorgen dat de uitstootcijfers van diesel tijdens laboratoriumtest lager uitvallen dan in het dagelijks gebruik.

De Amerikaanse milieudienst EPA, die de fraude openbaarde, sprak eerder nog van manipulatie van een half miljoen wagens. En de crisis verdiept zich, nu ook landen als Zuid-Korea en Australië opheldering willen over de uitstoot van Volkswagen-diesels die bij hen op de weg rijden.

Donkere wolken pakken zich dus samen boven het machtige autobedrijf. Niet alleen in reputatieschade, maar ook in de vorm van (veel) geld. De Amerikanen dreigen met een fikse boete, die kan oplopen tot wel 16 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.