economie

‘Voor onderweg smeer ik wel een broodje’

Door Lizanne Schipper - 03 september 2015

Suzanne Klaassen (45) is de oprichter van Juttersgeluk, dagbesteding voor ‘mensen die in de maatschappij minder goed meekomen’.

‘Als freelancecommunicatieadviseur zat ik altijd maar gekluisterd aan mijn computer. Dat werd ik zat. Ik besloot om op woensdagochtenden te gaan hard­lopen op het strand van Bloemendaal. De eerste keer schrok ik van de hoeveelheid afval die ik tegenkwam. Ik begon die troep te verzamelen. Dat gaf me zo’n voldaan gevoel.

‘Daarna kwam ik elke week terug om er een uurtje te scharrelen. Uit creatieve behoefte ging ik met het spul knutselen. Zo ontstond het idee voor een dagbesteding voor mensen die in de maatschappij minder goed meekomen. Vorig jaar ben ik gestart met Jutters­geluk, voor verjaardagsfeestjes en activiteiten met gehandicapten.

‘Het geld ervoor moet ik bij elkaar schrapen. Ik hoop op een deeltje van de zorgbudgetten en ik wil wat gaan verdienen met de producten die we maken in samenwerking met ontwerpers. Van petflessen maken we bijvoorbeeld een springtouw.

Huishouden

‘Nu ben ik fondsen en vrijwilligers aan het werven. Ik heb al een paar giften gekregen om het atelier in te richten, in een boswachtersgebouwtje in de duinen. Daar zit ik antikraak, ik betaal alleen gas, licht en water.

‘Aan het huishouden draag ik maandelijks 1.500 euro bij. Dat haal ik uit de buffer die ik als freelancer heb opgebouwd. Mijn man heeft een goede baan. Veel van zijn collega’s wonen in grotere huizen, wij zijn tevreden met ons rijtjeshuis in Haarlem. De hypotheek is 750 euro netto per maand. Ik geef minder geld uit aan kleren dan voorheen, en we zitten minder vaak op een terras – ik smeer wel een broodje voor onderweg.

‘Op vakanties beknibbelen we niet. Deze zomer hebben we drie weken met onze twee kinderen van tien en twaalf gekampeerd in Italië. Dat kostte zo’n 3.000 euro. We reizen altijd met onze VW-camper, die we voor 2.000 euro moesten laten repareren. Voor de kinderen hebben we voor 300 euro een trekkerstent­je gekocht.

‘De kinderen kosten steeds meer geld, ze groeien heel hard. Na de vakantie heb ik ongeveer 250 euro uitgegeven aan zes paar sportschoenen.’

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.