economie

Voorspelling moet flexwerkers en zzp’ers aan koophuis helpen

Door Tom Reijner - 08 september 2015

Het is niet eenvoudig voor werknemers met een tijdelijk contract of zzp’ers om een hypotheek te krijgen van de bank. Deze test moet daar verandering in gaan brengen.

Op dit moment is het nog zo dat banken kijken naar het gemiddelde inkomen over drie jaar, voordat zij al dan niet een hypotheeklening verstrekken.

Kans op werk

Daardoor komen veel flexwerkers en uitzendkrachten niet in aanmerking voor een koophuis. Maar voor het eerst wordt nu gebruikgemaakt van een voorspelling over de kans op werk in de toekomst.

Aan de proef, die tot 1 januari loopt, werken bemiddelaars De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek en de banken Obvion (in handen van de Rabobank) en Florius (dochter van ABN Amro) mee, schrijft het AD.

Obvion begon al eerder al met het verstrekken van hypotheken aan flexkrachten, wanneer uitzendbedrijf Randstad voor hen een verklaring zou afgeven met de verwachting dat zij in de toekomst hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven. Dit document diende als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek.

Risico

De test is van arbeidsmarktbureau Intelligence Group, en voorspelt hoe groot het risico is dat iemand binnen nu en vijf jaar werkloos wordt. Hoe gaat deze in zijn werk?

In de zogenoemde arbeidsmarktscan zijn diverse gegevens aan elkaar gekoppeld, bijvoorbeeld de opleiding die iemand heeft genoten, werkervaring, de regio, gedrag, motivatie en ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfers.

De test berekent vervolgens de kansen op de arbeidsmarkt, en voorspelt het risico dat iemand binnen nu en vijf jaar zijn of haar baan verliest. Als de score positief is, kan deze door de bemiddelaars worden overhandigd aan de twee meewerkende banken. Volgens directeur van Intelligence Group Ben Rogmans zegt een vast contract niet meer zoveel. ‘Dat hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt.’ De verwachting is dat de aanvraag vooral van twintigers en dertigers komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.