economie

‘We gaan drie keer per jaar op wintersport’

Pieter van Schaik (48) is zelfstandig bedrijfsarts.

‘In 2002 voltooide ik mijn geneeskunde-opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Na een aantal jaren cardiologie en psychiatrie specialiseerde ik me in 2007 tot bedrijfsarts en kwam ik in 2011 in loondienst bij Arbo Unie.

‘Omdat ik liever eigen baas was, besloot ik als zzp’er via arbodienst Cohesie te werken. Nu zie ik mijn patiënten een uur in plaats van 20 minuten en werk ik maximaal vier dagen in de week.

‘Vanwege de geboorte van onze dochter, zeven jaar geleden, wilden mijn vriendin en ik weg uit Amsterdam. Ik wist mijn appartement met een paar ton winst te verkopen, en verhuisde naar een twee-onder-een-kapwoning in Santpoort-Zuid. Daarvoor had ik alleen een lening bij mijn vader nodig van 50.000 euro. Ik ben daardoor elke maand maar 650 euro kwijt aan het huis.

‘Maandelijks zet ik gemiddeld 800 euro apart. Ik neem bewust geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, omdat het voor mij voordeliger is om er zelf voor te sparen. Het geld is ook bedoeld als studiepotje voor mijn dochter.

‘Ik bezuinig eigenlijk nergens op, en ik besteed veel geld aan leuke dingen. Zo ben ik onlangs begonnen met deltavliegen. Daarvoor heb ik 7.000 euro uitgegeven aan een deltavlieger, helm, radio, parachute en een speciaal harnas.

‘Afgelopen jaar heb ik er drie keer mee in het buitenland gevlogen. Naast benzine voor de auto ben ik zo’n 650 euro kwijt aan
lessen en het verblijf daar.

‘Daarnaast gaan we gemiddeld drie keer per jaar een week op wintersport. Mijn vriendin en ik maken dan een tocht, waarbij je onder begeleiding van een berggids off-piste de meest verse sneeuw opzoekt. Per vakantie geven we gemiddeld 4.000 euro uit. Soms gaan we daar overheen. Zo hebben we ons vorig jaar een dag lang met een helikopter boven op bergtoppen laten afzetten. Dat kostte zo’n 750 euro extra.

‘Vroeger dook ik veel in de tropen, maar dat zit er nu niet meer in: onze dochter is daarvoor te klein. Als ze wat ouder is, gaan we zeker met haar eens het onder­waterleven bewonderen.’

Elsevier nummer 38, 19 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.