economie

Waar draait het om bij vrijhandelsverdrag TTIP? (video)

Door Nic Vrieselaar - 10 oktober 2015

De Europese Unie en Verenigde Staten onderhandelen al jaren over een omvangrijk vrijhandelsverdrag: het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Waar draait het bij dat verdrag om?

Barrières om met elkaar te handelen zijn al klein tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU). Geen wonder dan ook dat de het verschepen van goederen en diensten tussen de twee gebieden goed is voor bijna eenderde van alle wereldhandel.

Handelsverdrag

Zo verkopen de 28 lidstaten van de EU samen voor bijna 500 miljard euro per jaar aan goederen en diensten in de Verenigde Staten, terwijl elk jaar zo’n 365 miljard euro Amerikaanse spullen in de EU worden verkocht.

Voor Nederland en België is Amerika zelfs de belangrijkste handelspartner buiten de EU. Waarom protesteren deze zaterdag dan tienduizenden Europeanen tegen het vrijhandelsverdrag? Elsevier legt het in onderstaand filmpje uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.