economie

‘Ik zit het liefst met mijn laptop in een café’

Door Lizanne Schipper - 14 oktober 2015

Fabienne Soer (38) is interim hr-manager en gaat ‘vrij luchtig’ met geld om.

‘Ik ben echt een hr-mens. Ik had een vaste baan bij opleidingsinstituut Schoevers, maar wilde meer flexibiliteit toen mijn tweede kind werd geboren. In 2013 ben ik voor mezelf begonnen als interim hr-adviseur. Mensen om mij heen zeiden dat ik niet goed wijs was, dat ik midden in de crisis mijn baan opgaf. Maar het voelde niet als een risico.

‘Hoewel ik bepaald geen die hard-salestype ben, heb ik doorlopend klussen gehad. Elke keer dat ik dacht: nu wordt het lastig, kwam er wel weer wat. Mijn inkomen schommelt tussen 1.500 en 3.000 euro netto per maand. Het is handig dat mijn man een vaste baan heeft.

‘Met onze kinderen van zes en twee wonen we in een vrijstaand huis in Leersum. Een jarenvijftighuis met jarendertigelementen, zoals glas-in-loodramen. Ik studeerde in Amsterdam, maar daar is het type huis dat wij wilden niet te betalen. Al is de Utrechtse Heuvelrug ook niet goedkoop. Per maand zijn wij netto 1.500 aan de hypotheek kwijt.

‘We hebben behoorlijk verbouwd toen we hier acht jaar geleden kwamen wonen. Voor nieuwe meubels hadden we toen geen budget. Nu vervangen we langzaam wat spullen. Zo kochten we onlangs voor ongeveer 2.500 euro een nieuwe eettafel met replica’s van Eames-stoelen. Minder sexy zijn de nieuwe regenpijpen en ­goten. Die hebben we deze lente laten vervangen voor 3.000 euro.

‘Als ik niet bij een opdracht­gever ben, zit ik het liefst met mijn laptop in een café. Hoeveel ik daar op zo’n dag besteed? Geen idee, 12 euro of zo? Dan weet je meteen wat voor type ik ben met geld: vrij luchtig. Sinds ik voor mezelf werk probeer ik wel beter zicht te krijgen op de financiën, maar ik ben zeker niet het type dat op internet zoekt naar koopjes. Ik wil daar ook niet te veel tijd aan kwijt zijn.

‘Etentjes met mijn man of met vriendinnen, daar gaat het meeste geld naartoe. Het is bijna elke week wel raak. Per maand geef ik er vast wel 300 à 400 euro aan uit. Verder ga ik twee tot drie keer per week naar de sportschool, voor 50 euro per maand. Maar dat is noodzaak, echt geen hobby.’

Elsevier nummer 43, 24 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.